Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интересът на френските инвеститори към България расте

Христиан Петров, директор на СОАПИ, Стефан Дюлае, председател на ФБТИК и Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК в предаването Клуб Investor, 09.04.2016

20:51 | 9 април 2016
Левове. снимка: Bloomberg
Левове. снимка: Bloomberg

София вече не е град, който се рекламира с евтина работна ръка. Ние търсим индустрии с висока добавена стойност. Искаме най-важният показател, според който дадена компания избира да инвестира в София, да бъде цената. Това каза Христиан Петров, директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), в предаването „Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестиционната среда в България от гледна точка на френските инвеститори е добра, каза Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българската търговска камара (ФБТИК). Френските фирми се интересуват от сектори, свързани с производство на оборудване, текстилния сектор, механиката. По думите й ФБТИК получава запитвания от инвеститори под формата на откриване на нови производствени структури в България или в търсене на български поддоставчици. Интересът към България расте и в двата случая, допълни още тя.

От страна на френските инвеститори винаги е имало голямо доверие към България. „Не всички ябълки са гнили по едно и също време“, каза Стефан Дюлае, председател на ФБТИК. Френските фирми приветстват промените, които българските власти желаят да направят в областта на съдебната система.

Според него трябва да се определи какви инвеститори България иска да привлече и по какъв начин. Секторът на услугите е един от секторите, към който трябва да бъдат насочи усилията. "Понастоящем имаме френски фирми, който оперират тук и наемат в кол центрове над 1000 души наведнъж", посочи още той.

Освен сектора на услугите от важно значение за СОАПИ е и развитието на производствения сектор. В България вече има няколко чуждестранни компании, които произвеждат части за автомобили. "Това е една от посоките, в която искаме да се развиваме. Имаме няколко сектора, които са ключови за нас – ИТ, логистика, туризъм, смарт сити", заяви още Петров.

Вижте целия разговор във видеото: