Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Красен Станчев: Българите са с 35% по-богати от предишната криза

Красен Станчев, икономист, Клуб Investor, 16.05.20

20:32 | 16 май 2020

На един починал от Covid-19 в България се падат 1200 безработни. Съответно на 5,5 души оздравели се падат на един безработен. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“Това дава някаква ориентация дали политиката, която се прилага в момента, е правилна и как трябва да бъде променена. До момента се действа хаотично, на парче и бавно”.   

По отншение на икономическото възстановяване, Станчев смята, че V-образното възстановяване изглежда по-вероятно към момента.  

По думите му първата стратегия, която имат всички водещи отрасли и в България, и в света, е да се запазят социалният и общественият капитал, т.е. връзките и хората.  

Икономистът смята, че в България това се случва по-трудно, но за момента е относително добре. 

“В сравнение с предишната криза е по-добре, включително по отношение на доходите и спестяванията. Хората и фирмите са значително по-богати - 35% по-богати, отколкото преди 10 години”.  

Той каза още, че един от основните фактори за безработицата - а именно, че работодателят остава без работа - ще има по-лек ефект тази година, тъй като голяма част от спестяванията в банковата система са на фирмите.  

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването “Клуб Investor” може да видите тук.