Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вече е факт началото на дуалното обучение в България

Клуб Investor, 02.04.2016

22:45 | 2 април 2016
Автор: Кирил Петков
Максимилиан Ерхард от Германската търговска камара и София Дамянова от Австрийската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Максимилиан Ерхард от Германската търговска камара и София Дамянова от Австрийската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дали дуалното образование е добро решение за България и какво е постигнато до момента в тази посока. На тези въпроси дадоха своите отговори Максимилиан Ерхард от Германо-българската индустриално-търговска камара и София Дамянова от Търговската камара на Австрия в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Дуалното образование е форма на образование, която сe е наложила в трите страни, Австрия, Германия и Швейцария, като партньорска форма на обучение между професионална гимназия и фирма. Благодарение на това партньорство младежката безработица е много ниска. В Австрия безработицата е на нива от 10% през последните години, докато при учениците, завършили дуална форма на обучение, тя се движи между 3 и 6%", каза Дамянова.

В Австрия има 214 професии и по всички тях се прави дуално обучение, каза още представителката на Търговската камара на Австрия в България. "Не е задължително компанията, която участва в дуалната система за обучение, да бъде голяма. Дори и еднолични търговци могат да предлагат обучение и да участват в програмите". 

По думите на Ерхард дуалната система е "добре пригодена за всяка страна, защото е комбинация между теория и практика":

яма значение колко голяма е страната, а колко е силна икономиката. Дуалната система влияе на цялото общество. Тя намалява безработицата. Пример за това е Германия".

През миналата година Германо-българската индустриално-търговска камара е започнала проект  за дуално обучение с Националната финансово-стопанска гимназия в Лозенец, където се обучават хора във професията офис мениджмънт, каза още Ерхард.

ие се спряхме на три региона - Габрово, Ямбол, София, в резултат на анкетно проучване, направено сред австрийския бизнес в България. От значение бе къде са концентрирани фирми, които могат да поемат обучение на цяла паралелка. В Габрово успяхме да направим от учебна 2015-2016 година една паралелка по професия "мехатроника" в Техническата гимназия "Д-р Никола Василиади". 26 ученика се обучават в партньорство с две големи фирми автстийски и тъй като компаниите видяха, че има голям интерес и че вече  е факт началото на дуалното обучение в България, вече имаме три нови фирми за тази учебна година, които ще се присъединят".

Вижте целия коментар във видеото: