Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българите са най-забавляващата се нация

Клуб Investor, 02.04.2016

22:06 | 2 април 2016
Д-р Маргарита Мишева, преподавател по анимация в туризма в Нов български университет и Роси Македонска, арт-директор на школа за анимация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Маргарита Мишева, преподавател по анимация в туризма в Нов български университет и Роси Македонска, арт-директор на школа за анимация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анимацията е задължителна и неделима част от туристическия продукт. Тя би могла да отличи един хотел от друг и представлява онази добавена стойност, която може да привлече повече туристи. Това казаха гостите на предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Маргарита Мишева, преподавател по анимация в туризма от Нов български университет и Роси Македонска, арт-директор на школа за анимация. 

"В България се търсят такива продукти, които имат добавена стойност, например чрез анимация", каза Мишева.

По думите на Македонска анимационният продукт се оценява директно от госта на хотела, чрез специализирани въпросници. "Оценява се спортната анимация, детската, оценява се и вечерната анимация, която е черешката на тортата, цветето на деня".

Според Мишева значението на анимацията се подценява от българския закон, защото "думичката анимация не съществува в действащия туристически закон. Такова нещо все едно няма", а е нужна регулация на бранша:

"Дейността трябва да се регламентира".

Гостите се обединиха около мнението, че не клиентът трябва да полага усилия за доброто си прекарване в хотела, а това е грижа на аниматора.

При подбора на кадри за аниматорския бизнес едно от най-важните са езиковите компетенции. "Трябва да се знаят минимум два езика и добре да се познава туристическото поведение и народопсихологията на групите", каза Мишева.

По думите на Македонска "най-забавляващата  се националност са българите": 

"Българите са ужасно доволни и се включват във всякакъв вид анимация. Руснаци, румънци, поляци..., а при германците задължително всичко трябва да бъде описано в програма по часове. Те си търсят обявените в програмата дейности. Англичаните също много се забавляват. Скандинавците са много интересни, но са много трудни за интерактивни занимания. Повече обичат да наблюдават".  

Гледайте първата част на предаването.

Четете още: Факт ли е дуалното обучение с връщането на техникумите? Втора част на Клуб Инвестор от 2 април 2016.