Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Демокрацията ще излезе по-силна или по-ощетена от кризата

Христо Панчугов, политолог, Клуб Investor, 04.04.2020

20:45 | 4 април 2020

Основателно изминалите седмици имаше критики към Европейския съюз за това, че липсва необходимата солидарност в борбата с разпространението на коронавируса. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков. 

"Последното развитие по тази тема е провалът на срещата на високо равнище, на която трябваше да се обсъди механизмът за общо генериране на дълг на европейско ниво".

По думите му за пореден път видяхме как останалото напрежение от предишната криза в еврозоната от преди няколко години доминира на европейско ниво.

"Отговорът на тази криза трябва да е институционален с повече солидарност. Вместо това наблюдаваме точно обратното – затваряне в националните граници. Единствената мярка, за която всички се съгласиха, е да си затворят границите, когато заплахата се превърна в реалност".

Панчугов заяви, че сега има нов план, който ЕК разработва от няколко дни.

"Той цели създаването на финансов механизъм от 100 млрд. евро, който да е насочен към запазването на работните места, за да може икономиката да има отправна точка след приключването на кризата".

"Предстои да видим дали ще има съгласие по този механизъм. Всички държави ще бъдат еднакво засегнати от случващото се, допълни той.

Гостът говори и за дезинформацията по време на кризата.

"Докладът на агенцията, която следи борбата с дезинформацията, посочва, че пропагандата, че Русия и Китай са се оказали много по-подготвени със заплахата се увеличава много в социалните медии".

Все повече се наслагва усещането, че тази извънредна ситуация изисква мерки, които не са присъщи за демокрацията.

"Демокрацията ще излезе по-силна или по-ощетена от тази криза. Това ще зависи до голяма степен от устойчивостта на демократичните институции в различните държави".

Вижте целия разговор във видеото.