Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ялъмов: Най-подходящи инвестиции в България са недвижимите имоти

Клуб Инвестор 26.03.2016

20:31 | 26 март 2016
Обновен: 14:47 | 27 март 2016
Автор: Александра Попова
Николай Ялъмов (в центъра) и Николай Майстер (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ялъмов (в центъра) и Николай Майстер (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"През изминалата година цената на десетгодишните германски ДЦК се местеше повече от някои акции."

Това каза по повод високата волатилност на пазарите изпълнителният директор на InterCapital Markets Николай Майстер, който заедно с председателят на борда на директорите на финансовата група Capman говори в Клуб Инвестор по Bloomberg TV Bulgaria за представянето на финансовите пазари и перспективите пред тях, както и за някои потенциални инвестиции.

„Има много напечатани пари в системата и инвеститорите използват левъридж, за да инвестират в активи и затова им се покачва цената.”

 

Ялъмов беше по-оптимистично настроен:

„През последните две години имахме постоянно нарастване на пазарите. Очаква се тук някъде да бъде върхът и дори и при малки колебания инвеститорите ще са агресивни при продажбите.”

 

В Полша хората директно дават кредит на компаниите, използвайки съветите на професионалисти, каза Майстер, като допълни, че въпреки неприятния опит в България, когато много такива емисии трябваше да се преструктурират в Полша, при същите проблеми, инвеститорите са се научили по-добре да следят риска и емитента.

"Когато такъв портфейл носи 7-8% възвращаемост, а депозит в банка 2-3, логично е да има много хора, които биха го избрали."

 

Бих посъветвал хората в България да се насочат към недвижимите имоти, тъй като финансовият пазар все още не е достатъчно развит, каза Ялъмов.

„Ако нямат възможност да придобият директно имот, най-добре ще е да се насочат към акции на компания, представяща се добре в този сектор.”