Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България няма никакви обективни основания, да бъде конкурент на Турция за VW

Калоян Желев, автомобилен експерт, „Клуб Investor“, 10.08.2019 г.

21:00 | 10 август 2019
Калоян Желев, автомобилен експерт, „Клуб Investor“, 10.08.2019 г.
Калоян Желев, автомобилен експерт, „Клуб Investor“, 10.08.2019 г.

България е формален участник в надпреварата за автомобилен завод на Volkswagen (VW), предизвикан от интерес отвън. Такова мнение изрази автомобилният експерт Калоян Желев пред Ивайло Лаков за предаването „Клуб Investor“.

„За да бъдем наистина сериозна инвестиционна дестинация, ние трябва да направим една задълбочена и комплексна подготвителна работа в страната си. Имаме голямо, сложно и много интересно домашно за писане. Нямаме никакви обективни основания, да бъдем конкурент на Турция за завода на VW“.

По-глобално погледнато натискът върху автомобилната индустрия е колосален, защото компаниите са изправени пред безпрецедентна радикална промяна в цялата си история, изтъква още Желев.

„Първата причина е технологична. Автомобилната индустрия се намира на един водораздел. В 130-годишната си история толкова дълбок технологичен преход никога не е престоял. Никога до сега задвижващите системи не са били пред толкова радикална промяна. Добрият стар двигател с вътрешно горене лека полека през следващите десетилетия ще намалява своето влияние от една страна. От друга страна - къде е бъдещето? Всички сме свикнали да гледаме на електромобилите, като на единствената възможност, а тя не е“.

ДВГ ще продължи да доминира в следващите няколко десетилетия, но идва ред и на технологичното бъдеще, което е неизбежно, коментира експертът.

„Другата страна на нещата е промяната в демографията на крайния потребител и в неговите нагласи. Скоро четох много любопитни данни, според които автомобилната екосистема генерира оборот за 2015 г. от 3,5 трлн. долара. Това са производителите, веригата на доставките и услугите, свързани с тях. До 2030 г. данните и споделеното пътуване ще създаде допълните парични потоци в размер на 1,5 трлн. долара“.

Какви са перспективите за големите конгломерати в автомобилната индустрия в обозримото бъдеще, може да научите по-късно от видеото.