В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кандидатурата на Кристалина Георгиева се оказа обединяваща за мнозинството европейци

Емил Хърсев, финансист, В Развитие 05.08.2019 г.

15:14 | 5 август 2019
Емил Хърсев, финансист
Емил Хърсев, финансист

Гигантският проблем на МВФ и то от поне двайсетина години насам е в съгласуването на обща политика. Администрацията на Доналд Тръмп има много по-консервативни идеи за затваряне и развитие на собствената икономика. Имаме и разнопосочни интереси на държавите в Европа, ясно изразено противопоставяне на Севера и Юга и ясно позициониране на Франция в юга. Имаме и още една линия на разграничаване по интереси – Изток – Запад. И тази линия ще става все по-видима, каза финансистът Емил Хърсев в предването В Развитие пред водещия Делян Петришки.

Явно кандидатурата на Кристалина Георгиева се оказа обединяваща за мнозинството европейци. Всяко решение за такава номинация е политическо, компромис означава, че има единство. В целия си професионален опит досега Георгиева показва наистина дар да предлага общи решения и да намира общото в позициите.

"Протекционизмът е една от причините за търговските войни, а не основа за сътрудничество и там трудно се намират допирни точки. В неделя беше сключено последното споразумение между САЩ и ЕС за взаимната търговия, което се очаква от февруари насам. Една година след посещението на председателя Юнкер в САЩ и след дълги преговори за взаимните интереси, се постигна избягване на мита. Това значи, че има връщане на чуваемост. Ще има увеличен внос на американско говеждо месо, което обаче ще е без хормони на растежа и без ГМО, за да отговори на европейските стандарти." каза Хърсев.

Голямото постижение е, че се запазва организираната и отговорна търговия и няма да се въвеждат едностранни мита. Остават разбира се отворени въпроси като автомобилната индустрия за САЩ и технологичните компании за ЕС и Великобритания. Друга промяна е, че Франция заема мястото на Великобритания в ЕС, що се касае до възпиране на растящото немско влияние.

Американската позиция за климатичните промени е неправилно представена и у нас и в Европа. Те се борят с въглеродните емисии, просто не искат да са под шапката на Парижкото споразумение за климата.

Ограниченията на Вашингтон за внос на автомобили биха засегнали повече Франция, която изнася коли, отколкото германските компании, които произвеждат и продават колите си в САЩ.

Няма единна позиция срещу Китай, и не е сигурно, че една реформа в СТО ще засегне Китай, който е приел условията и. Но отношенията САЩ – Китай и особено обяването на Huawei за враг е далеч от идеята за организирана световна търговия. Но тук следва да се има в предвид, че националната сигурност е извън скобите на международната търговия.

Вижте повече във видеото.