Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кацарова: Джазът е естетика, манталитет, символ на добрия вкус

Мирослава Кацарова, организатор на Пловдив Джаз фест, Клуб Инвестор, 20.10.2018

21:30 | 20 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Всяка година през залата на Пловдив джаз фест минават повече от 2000 зрители, при цени на билетите между 50 и 80 лева. Да се говори за тази музика - джаз е начален етап на възпитание на обществото, за да разбира културния продукт. Организаторите на този етап не могат да печелят от това начинание, то е на етап кауза - за развитие на този вид естетика, манталитет, символ на добрия вкус у нас. При една много интелигентна, чувствителна, образована публика. Джаз концертите навсякъде по света на разчитат на масовост, а на качествена публика". Това каза Мирослава Кацарова, джаз певица и организатор на Пловдив Джаз фест, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

"Не мога да правя обобщения, за участието на държавата или за пазарните качества на музикалните продукти, но имам опита си на организатор на Пловдив Джаз фест и опита си на независим изпълнител, тъй като организирам сама от 18 - 20 години собствената си дейност като артист, тъй като не се доверявам на самоназовали се компании за издателски, промоутърски и продуцентски къщи в България. Имам сериозен екип. Тази организация на работата ми е опит да избягам от установилите се модели, които намирам за мъничко пошли".

"Трябва да спрем да говорим за нещата, които ние, артистите правим като за проекти. От самото начало да ги наричаме сами пред себе си продукти. Защото думата продукт съдържа в себе си една отговорност, докато проектът - обратно, някакво отърсване от отговорността и нежелание, заложено вътре в идеята, да развиеш проекта си в продукт - да го предложиш пред публиката и да го поставиш на пазарна основа. Така не е лесно да се случват нещата, но ще  е честно спрямо избора на артиста. Ако трябва да говорим дали държавата е длъжна да дава пари или пък ние трябва да правим продукти, които да са продаваеми - това е едно чувство за мяра, което всеки един в себе си да проучи и да е наясно какво иска".

Интелигентната, образована и чувствителна публика на Пловдив Джаз Фест засега е по-малобройна от тази на един рок концерт, но каузата на фестивала в обозримо бъдеще може да го направи печелившо събитие, смятат организаторите.

Целия разговор вижте във видео материала.