Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изкуственият интелект ще стигне дотам, докъдето човек му позволи

Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch Digital за България, в "Клуб Investor", 17.06.2023 г.

21:03 | 17 юни 2023
Обновен: 11:51 | 18 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че изкуственият интелект ще стигне дотам докъдето човек му позволи. Изкуственият интелект има нужда от някакъв интерфейс, начин, по който да си взаимодейства със света. Ако говорим за софтуер, обработка на данни и прочие, разбира се, че AI го прави много добре. Въпросът е доколко ние ще позволим той да взима решения вместо нас и тук е ролята на човек да определи тази граница. Това каза Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch Digital за България, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Синиша Джукич работи в компанията от 23 години. Започва като софтуерен инженер и от 5 години е управител на компанията и дружеството в България. Джукич разказва, че компанията стартира през 1998г. като частна и през 2015г. Bosch Digital ги придобива и превръща в част от семейството си. В българското дружество работят около 300 души, като голяма част от тях са програмисти. Те разработват софтуерни и дигитални решения за Bosch групата.

''Bosch Digital като компания е доста международна. Задачите ни са доста разпределени, имаме много продукти и проекти, които разработваме изцяло тук, но по-скоро преобладава този международен контекст.''

По темата за изкуствения интелект Джукич споделя, че той би следвало да стигне дотам докъдето хората му позволят, но определено не би бил овладян от регулации. Според него при иновации, регулациите не помагат, защото те винаги ще са няколко крачки назад и възникват вследствие на социално, геополитическо или дори икономическо напрежение. 

''Изкуственият интелект за мен е множител на уменията на хората, но опитът не би могъл да бъде заменен от нищо. Ако ти не знаеш какво правиш и ChatGPT няма да ти помогне. Така че човекът ще бъде в центъра на това нещо. Винаги той ще бъде този, който поставя рамката, измисля концепцията и валидира това, което AI е измислил.''

Джукич разкрива, че IT пазарът у нас се състои от около 200 000 души, а софтуерният сектор - от около 60 000. Но макар и в България да сме развили един високотехнологичен сектор, който разбира както от технология, така и от бизнес, липсва работна ръка, което пък възпрепятства разширението и развитието.

''За мен внасяне на хора от чужбина няма да реши проблема. Това, което трябва да направим е една доста по-дългосрочна стратегия за развитие на човешкия капитал.''

В ефира на предаването Джукич разказва и за разликата между традиционен софтуер, изкуствен интелект и генеративен изкуствен интелект. По негови думи традиционният софтуер решава един конкретен набор от задачи по конкретен начин. Например натискаме един бутон на телефона, с който се палят лампите, включа се климатика и прочие. Тоест входът и изходът са относително ясни. Изкуственият интелект борави с разнообразието от данни на входа. Там по скоро неизвестността идва на входа, докато на изхода очакваме резултат, който е относително ясен. Генеративният изкуствен интелект пък е обучен върху огромно количество данни на входа и на изхода генерира ново съдържание въз основа на това, което той знае.

''Ние в Bosch Digital не работим по създаване на самите модели на генеративен изкуствен интелект, а по използването в бизнес процесите.''

По-назад ли е Европа в сравнение със САЩ и Китай в технологично отношение, кои ще са изчезващите професии и за кои ще има голям глад и още може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.