Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Нискобюджетните авиолинии имат най-голям принос за ръста на българския туризъм

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в "Клуб Investor", 21.01.2023

21:50 | 21 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Нито министерството на туризма, нито някоя друга организация, не е направила за българския туризъм токлова много, колкото натравиха нискобюджетните авиокомпании, летейки към София, Варна и Пловдив. Те доведоха в България много туристи и не говорим само за цена, а за удобни и бързи връзки - всеки ден имаш бързи полети на добра цена до основни европейски столици. И българите пътуват, и чужденците идват към България. Това направи много и ще прави много и в бъдеще, въпреки че авиокомпаниите в момента изживяват трудни времена. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Проблемът с липсата на персонал засяга, както авиокомпаниите, така и летищата, и туроператорите, и хотелиерите. Привилегията на евтиното пътуване с авиокомпании няма да спре, но ще трябва да се правят атраткивни туристически пакети, за да се предизвиква все повече и повече интерес у хората". 

Летният сезон е най-голямото перо в българския туристически бизнес на този етап, потвърди Занков. "Определено очакваме по-добър сезон от предишните две години, това може да се каже със сиурност", но през летния сезон все още не сме стигнали нивата от 2019 година.

"Но зимният сезон в ски курортите (не за всички форми на туризъм), ще надмине дори и 2019 година. Летният сезон се очаква да бъде добър, пролетният също. Надяваме се на различни форми на туризъм - балнео, спа и уелнес, културно-познавателен туризъм, както и на морските хотели".

Проблемът на морските хотели е, че те се пълнят активно през високия сезон. Крилата на сезона са празни. Нямаме политика да пълним хотелите през май, началото на юни, септември, а защо не и октомври. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.