Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европейският пазар, въпреки войната, се държи доста по-солидно от американските акции

Георги Георгиев, портфолио мениджър в в Karoll Capital Management, в "Клуб Investor", 14.05.2022

21:45 | 14 май 2022
Автор: Галина Маринова

Логично е Apple да загуби първото си място на компания с най-голяма пазарна капитализация сред търгуваните на борсата, след като технологичният индекс Nasdaq 100 само през последния месец загуби нови 15% и вече е на 27-28% от върха си.  Това каза Георги Георгиев, портфолио мениджър в в Karoll Capital Management, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Миналата година видяхме разпродажби на компании, които все пак не бяха толкова продуктивни, но вече настъпи моментът, когато и лидерите бяха "отстреляни". 

"За последния месец Amazon подна драстично от върха си и вече е с 40% по-ниско от него. Изглежда атрактивна позиция към този момент, защото ако се вгледаме детайлно в отчетите на компанията, виждаме, че продължава да расте доста конфортно, особено в cloud частта". 

Гледайки Nasdaq 100 и като цяло числата, върху които се търгува на базата на Цена/Печалба на акция (P/E) за последните 10 години, се намираме на средните му стойности, обясни Георгиев. "Прави впечатление, че и S&P 500 също е на тези средни нива от последните 10 години, но не трябва да забравяме, че през тези години бяхме в бичи пазар, подкрепен през последните 2 години със серизони количествени добавки от страна на централните банки - вливане на ликвидност и в среда на ниски лихви. Логично е, когато този балон се спука да виждаме такива драстични разпродажби". 

Банкетът свърши, можем да кажем, че е така, заключи гостът. "След като дълго време коментирахме кога музиката ще спре, тя спира бързо и именно за това са тези бързи спадове".

Европейският пазар, въпреки войната, се държи доста по-солидно от американските акции, добави Георгиев. "Всичко това се дължи и на политиките на централните банки с повишенито на лихвите". 

Като оценки, и Apple, и Facebook, и Amazon вече започват да изглеждат доста по-интересно за дългосрочните инвеститори като пазарни съотношения, при условие че запазят приходите си и печалбите си. Намират се на нива, които не са виждани през последните години.

"Пазарите вече са в меча настройка. Те реагират изпреварващо - с около 6 мескеца предварително от това, което ще се случи в реалната икономика. Реакцията я виждаме сега. Най-вероятно ще има техническа корекция".

Георгиев поясни, че изпреварващата реакция е заради бързото покачване на лихвите от Фед, но допълни, че пазарите още не са започвнали да калкулират евентуални действия на Фед при по-голямо от очакваното забавяне на икономиката. По думите му ще има такова забавяне. 

До голяма степен пазарът вече е калкулирал евентуалното ембарго на Европа върху руския петрол, обясни Георгиев. Той каза, че компаниите, свързани с  производство и добив на петрол, са регистрирали доста добро представяне през последните няколко месеца и всичко зависи и от това доколко ОПЕК ще успее с договорените количества.  

Колко време ще продължи тази ситуация? Какво показва Индексът на страха и къде е дъното? Защо решенията на Фед и лихвената политика влияе толкова силно на пазара на акции? Технологичните компании ли са новите сини чипове? Видяхме ли вече пика на инфлацията в САЩ? Кои са компаниите, които се представят най-добре в среда на забавяща се икономика? Защо златото не играе ролята си на актив убежище в момента? Защо наблюдаваме срив на пазара на криптовалути? 

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.