Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стойчев: Хората губят все повече доверие в банките и се насочват към криптосферата

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "Клуб Investor", 18.12.2021 г.

21:30 | 18 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Съобщението на Федералния резерв на САЩ за повишения на лихвите и затягане на ликвидността постави под напрежение другите големи централни банки, които също трябва да вземат адекватни мерки заради прогнозите за инфлация. Положителните настроения на пазарите ще продължат и през 2022 г. и има много голям потенциал пред технологичните компании и технологичния сектор като цяло. Технологичните гиганти в САЩ само заздравят позициите си, а новите дигитални тенденции като метавселената само засилват влиянието им извън техните основни продукти. Това коментира Андрей Стойчев, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"С навлизането на големите играчи и големите технологични компании нещата се развиват доста добре в света на криптовалутите и блокчейн. Бенчмарк валутите се търгуват все по-активно - има по-сериозни движения в двете посоки, тъй като пазарът е по-тънък в сравнение с останалите активи."

Трябва по-голяма предпазливост при решение за навлизане на криптопазара, но "потенциалът и положителните отзиви" за този сравнително нов продукт сочат към едно "светло бъдеще", каза Стойчев.

Опитите на различни регулатори и централни банки да рамкират търговията и разплащанията с криптовалути също трябва да имат предимно положителен ефект, тъй като трябва да осигурят повече сигурност и мащабност на ползването. "Все по-големи и консервативни играчи на пазара и фондове би следвало по-лесно да се доверяват" на криптовалутите, допълни той.

"Може би и благодарение на пандемията хората не са спрели да губят доверие в традиционния банков сектор и все повече търсят алтернативни начини на банкиране."

Повишенията на лихвите в САЩ, колко и да са на брой, най-вероятно ще са равномерно разпределени през 2022 г. в зависимост от икономическите данни, смята Стойчев. 

"Появата на Омикрон малко забави по-агресивните намерения на централните банки, но видяхме доста по-агресивно повишение на лихвите от Английската централна банка малко след Фед... Норвежката централна банка също взе адекватни мерки, а швейцарската централна банка обяви, че наблюдава ситуацията, но подхожда по-консервативно."

Индексите реагираха положително и повишиха стойностите си въпреки намаляването на стимулите.

"Агресивната посока на действие на Фед дава основание на пазарните участници да смятат, че практически кризата с Covid-19 е към своя край въпреки новите случаи и Омикрон. Пазарът като че ли има интересното свойство винаги да интерпретира новините в положителен аспект." 

Това е и сигнал, че централните банки се опитват да държат ситуацията под контрол, макар той "все повече и повече да им се изплъзва", каза Стойчев.

Политиките на централните банки е различните райони през 2022 г. ще станат по-непредсказуеми, а и все още има голяма неяснота как ще се развие пандемията. "Някои банки започват да реагират малко по-агресивно по отношение на лихвите и стимулирането на икономиката, други имат по-друг подход на база локални данни."

Икономическите данни ще имат по-директно влияние върху пазарите през 2022 г. в сравнение с предни години, прогнозира Стойчев. "Дори малко по-периферни данни биха се тълкували от играчите на капиталовите пазари по-бързо. Този голям възходящ тренд все повече и повече ще се забавя."

Очакванията за ръст на златото по време на пандемията до голяма степен не са се оправдали като енергията се е преляла в криптосферата, каза Стойчев. "Златото остава консервативно инвестиционно убежище, но определено блясъкът му губи своята тежест."

Почти всички активи и сектори са отбелязали ръст през 2021 г., обобщи Стойчев. "Дори петролът се стабилизира въпреки пандемията и показа добри резултати."

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Какво още може да се очаква от централните банки през 2022 г, как ще се развие криптосферата и как ще се намеси метавселената може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.