Газпром започна да изпълнява ангажимента си към Европа за повече газ

Бенчмарковите нидерландски фючърси паднаха с цели 6,3%, след като данните показаха увеличение на руските газови потоци през Украйна.

19:30 | 9 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на природния газ в Европа намаля поради признаци, че Русия може да започне постепенно да осигурява ръста на доставките, обещан от президента Владимир Путин. Нидерландия също обмисля по-висок добив от своето гигантско находище в Гронинген, предава Bloomberg

Бенчмарковите нидерландски фючърси паднаха с цели 6,3%, след като данните показаха увеличение на руските газови потоци през Украйна. „Газпром“ одобри план за презареждане на своите европейски хранилища и според украинския оператор на газовата мрежа, е резервирал част от допълнителния капацитет на тръбопровода, предложен на търг в понеделник за доставки в Словакия.

Най-големият доставчик за Европа обеща да увеличи доставките в региона от понеделник, като Путин нареди на „Газпром“ да запълни европейските си хранилища след като приключи кампания за натрупване на запаси в Русия. Въпреки че потоците не се увеличиха в понеделник, доставките изглеждат по-малко ограничени във вторник, като газът вече тече на запад от Полша към Германия, възобновявайки нормалната посока.

Нидерландският държавен мрежов оператор Nederlandse Gasunie NV, който потенциално може да облекчи кризата с доставките в региона, заяви, че производството в Грьонинген може временно да се увеличи, тъй като изграждането на азотна инсталация за преобразуване на вносния газ ще се забави..

Европейските цени на газа се повишиха повече от три пъти тази година, тъй като Русия ограничаваше доставките, точно когато танкерите с втечнен природен газ бяха пренасочени към Азия, заради по-високите цени на тамошните пазари. Това означаваше, че Европа започна отоплителния сезон с най-ниските запаси от горивото от повече от десетилетие.

Но сега има признаци, че проблемът с недостига ще бъде решен. „Газпром“ резервира 10 милиона кубически метра на ден капацитет на газопровода на границата между Украйна и Словакия на търг в понеделник. Въпреки  това, тези количества са едва около една осма от това, което беше предложено на търга за ден напред за допълнително пространство в тръбопровода. Нищо не беше разпределено на търгове за капацитет на други точки.

Консултантски компании очакват, че „в най-добрия случай“ Русия ще увеличи доставките до пълния резервиран си капацитет в Украйна от 110 милиона кубически метра на ден и доставките през Полша ще съответстват на разпределения капацитет от 38 милиона кубични метра на ден през този месец.

Обещанието на Путин се отнася главно до това, че „Газпром“ попълва собствените си газови хранилища в Европа, които до голяма степен остават под средните нива, наблюдавани в региона. Руският газов гигант добави малки количества запаси в своите германски обекти през уикенда. „Газпром“ заяви във вторник, че е определила обеми на повторно зареждане и маршрути за запълване на петте си европейски хранилища.

„Газпром“ следва указанията на Путин за попълване на запаси, каза Катя Яфимова, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

„Приемам го като индикация, че „Газпром“ със сигурност ще презареди своите европейски хранилища до нивото, необходимо за изпълнение на дългосрочните си договори за доставки през зимния период“, каза тя. „През ноември и декември ще има постепенно увеличаване на потоците по украинския и полския коридор.

Но е малко вероятно „Газпром“ да запази допълнителни количества по съществуващите маршрути и да предложи допълнителни обеми за Европа, освен ако няма индикация от германския регулатор, че сертифицирането на новия му газопровод „Северен поток 2“ „постига добър напредък“, каза Яфимава.

Увеличаването на доставките стана и след като тръбопроводът Ямал-Европа от Русия до Германия през Полша заработи в нормалната си посока късно в понеделник, след като от събота изпращаше газ на изток – обратно на нормалните потоци. Това е второто подобно събитие за две седмици. Тръбопроводът работеше в обратна посока от събота до понеделник вечерта.