Европейските стартъпи се оплакват от липсата на ясна политика в Брюксел

Коалиция от стартъп асоциации изпрати отворено писмо до ЕК, в което се казва, че няма ясни политики за подпомагане на младите фирми

18:35 | 1 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Европейският съюз има ли телефонен номер? Странен въпрос, нали? Но се оказва, че колкото и нелогично да звучи, това е въпросът, който европейските стартъпи си задават най-често. 

Основателите на нови технологични компании в ЕС са бесни от липсата на ясни насоки от Брюксел относно това кой е отговорен за политиката насочена към стартъпите. Известно е, че двама европейски комисари се занимават с този тип инициативи, но действията им често се припокриват, което води до объркване. Коалиция от стартъп асоциации от най-малко 10 държави призова в отворено писмо до Европейската комисия да адресира този проблем, се казва в скорошна статия на Politico. В писмото пише, че за да постигнат пълния си потенциал, на стартъп компаниите „ще са необходими по-голяма координация и синхронизация“.

Писмото беше адресирано както до комисаря по вътрешните пазари Тиери Бретон, така и до комисаря по иновациите Мария Габриел. Двамата висши европейски служители се заниват с въпроси, свързани с политиката на стартъпите. 

"Не е ясно кой отговаря за това и каква отговорност имат", каза Петер Кофлер, който ръководи Датската предприемаческа асоциация.

„Това означава, че можете да имате конкурентни инициативи, както виждаме сега, което прави всичко по-сложно и е от полза само за политиците.“

Критиките идват в момент, когато стартиращи фирми и технологични компании от ЕС правят повече пари от всякога, въпреки че Брюксел се опитва да наложи контрол върху Силициевата долина с редица законопроекти. Разривът между тези две тенденции - бум на технологиите в ЕС с 24 милиарда евро, събрани през третото тримесечие, и репресията срещу Силициевата долина прави действията на Брюксел още по-объркващи, казват технологичните компании.

Голяма част от проблема е, че Комисията няма нито един служител, който да отговаря пряко за стартъпите, въпреки че е отпуснала 13,5 милиарда евро за подкрепа за стартиращите бизнеси и разширяване на бюджета на Horizon Europe за следващите шест години. Отговорността е разделена между Бретон и Мария Габриел, които действат до голяма степен независимо един от друг, вместо в синхрон.

Габриел беше в Словения във вторник, за да подкрепи създаването на инструмент за наблюдение на политиките за подпомагане на стартъпите от Словения, която в момента е председател на Съвета на ЕС. Междувременно се очаква Бретон да представи подобна програма, която стартира под председателството на Португалия през първата половина на тази година. Тя ще споделя най-добрите практики в политиките за подкрепа на новосъздадените фирми между страните.

„Подкрепата за стартиращите фирми е приоритет за Комисията“, каза служител на ЕК относно разделянето на отговорностите между Бретон и Габриел.

„Ето защо няколко комисари и техните офиси работят заедно по координиран начин, за да помогнат за справянето с предизвикателствата, пред които са изправени стартъпите“.

Анонимен източник на Politico твърди, че подобно на други индустрии стартиращите компании трябва да могат да се обръщат към различни комисари относно техните опасения. „Тъй като има няколко области на политиката, които засягат стартъпите - от научни изследвания и иновации през финансови услуги до цифровия единен пазар, няма смисъл в Европейската комисия да има едно-единствено звено. 

Подписалите писмото твърдят, че за разлика от големите технологични компании, които имат ресурсите да наемат армии от лобисти, за да се обърнат към различни администрации, то по-малките компании биха предпочели да имат нужда от само един конкакт.

„Стартъпите и сродните им организации по своята същност разполагат с по-малко ресурси, отколкото по-големите и по-утвърдени играчи“, се казва в писмото.

„Затова бихме приветствали координиран подход, при който подобни инициативи, които споделят една и съща цел, се обединяват заедно, за да се постигне ефективност и да се избегне дублирането".

Европейската комисия обаче трудно би могла да отговори на тази молба.

Националните правителства отговарят за жизненоважни части от политиката за стартъпите, като наемане на персонал извън ЕС или данъчни стимули. Това позволява на страната, заемаща ротационното председателство на Съвета на ЕС, да има и координираща роля между 27-те държави-членки. А бъдещите председателства обикновено искат да стартират свои собствени инициативи през шестте месеца, както направиха Португалия и Словения след това. 

Португалия постигна сериозен пробив по време на своето председателство, след като 24 държави се съгласиха на стратегията „Общонационални стартъп стандарти“. Тези “стандарти” представляват набор от най-добри практики в целия ЕС, които ще бъдат проследявани от базиран в Лисабон офис. Междувременно тази седмица словенците стартираха своя собствена система за мониторинг, която твърдят, че може да допринесе за по-доброто прилагане на португалската инициатива. Подобни смесени сигнали по-скоро показват, че между Мария Габриел и Тиери Бретон има по-скоро съперничество, отколкото че “няколко комисари и техните офиси работят заедно, по координиран начин”, както твърдят в ЕК.

Подобни инициативи предстоят. Габриел планира да стартира още един „форум“ в края на ноември, който да събере иновативни компании от всички страни от ЕС. От януари нататък пък Франция ще поеме председателството на Съвета на ЕС, като президентът Еманюел Макрон е известен като почитател на стартъпите и често има идеи за тяхното подпомагане.

„Френското председателство е чудесна възможност“, казва Джулия Фенар, която е ръководител по европейските въпроси във France Digitale, френско лоби за стартъп фирми.

„Всички инициативи са насочени към една и съща цел: повече таланти и достъп до средства, както и по-координирани политики. Те обаче се различават по начина на тяхното прилагане. Би било чудесно да се види координация и на политическо ниво“, добави тя.