В името на имиджа и печалбите: Скритото и "токсично" лице на Facebook

Вътрешен доклад на компанията показва, че Facebook е наясно с токсичния ефект, който има върху младите хора и че е основна причина за депресивни състояния

14:40 | 17 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
В името на имиджа и печалбите: Скритото и "токсично" лице на Facebook

Тази седмица Wall Street Journal пусна поредица шокиращи статии за Facebook, цитирайки изтекли вътрешни документи, които подробно описват изключително откровено как компанията не само добре осъзнава негативните ефекти на своите платформи върху потребителите, но и как многократно не успява да се справи с този проблем.

Има много какво да се извади като изводи от разследването на изданието. Но едно нещо, което се откроява, е колко грубо се документират проблемите на Facebook, като се използва много прост и жаргонен език, който не се среща често във вътрешните комуникации в международните корпорации.

Ето някои от по-впечатляващите акценти от поредицата на изданието.

“Ние влошаваме проблемите на хората, които не харесват тялото си...”

В доклада на вестника за въздействието на Instagram върху тийнейджърите, се цитират хората, които правят мониторинга на Facebook, като там се посочва, че приложението вреди на психичното здраве.

„Ние влошаваме проблемите с имиджа на тялото за една на всеки три тийнейджърки“, се казва в един от цитатите от 2019 г., според WSJ.

Друг цитат гласи: „Тийнейджърите обвиняват Instagram за увеличаването на процента на тревожност и депресия... Тази реакция беше отчетлива и последователна във всички изследвани целеви групи“.

Тези документи са особено важни, защото Facebook често се позовава на външни изследвания, а не на констатациите на собствените си вътрешни регулатори, като твърди, че няма връзка между използването на социалните медии и депресията.

Карина Нютон, ръководител на обществената политика на Instagram, се коментира историята на WSJ във вторник, като каза, че макар Instagram да бъде място, където потребителите имат „негативни преживявания“, приложението също така дава глас на маргинализираните и помага на приятелите и семейството да останат свързани. Нютон каза, че вътрешното проучване на Facebook демонстрира ангажимента на компанията за „осъзнаване на сложни и трудни проблеми, с които младите хора могат да се борят, и информира за цялата работа, която вършим, за да помогнем на тези, които изпитват тези проблеми“.

‘Не правим това, което твърдим, че правим публично”

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зaкърбърг многократно публично е защитавал тезата, че Facebook е неутрална платформа, която поставя милиардите си потребители в равни условия. Но в друг доклад за практиката на "белите списъци" на компанията - политика, която позволява на политици, известни личности и други общественици да нарушават правилата на платформата - WSJ откри вътрешен мониторинг от 2019 г., който призова Facebook да не представя себе си зле в публичното пространство.

„Всъщност ние не правим това, което казваме, че правим публично“, се казва в прегледа. „За разлика от останалата част от нашата общност, тези хора”, от белия списък, „могат да нарушат нашите стандарти без никакви последствия“.

Говорителят на Facebook Анди Стоун заяви пред WSJ, че критиките към тази практика са справедливи, но че „тя е създадена с по-важна причина: да се създаде допълнителна стъпка, за да можем точно да наложим политики за съдържание, което може да изисква повече време за разбиране“.

“Дезинформация, токсичност и кадри на насилие”

През 2018 г. Закърбърг заяви, че промяната в алгоритъма на Facebook има за цел да подобри взаимодействието между приятели и семейството и да намали количеството на професионално създадено съдържание в потока от новини. Но според документите, публикувани от WSJ, служителите са предупредили, че промяната има обратен ефект: Facebook става място, което провокира гняв и омерзение.

Екип от анализатори категорично е заявил: „Дезинформацията, токсичността и съдържанието с насилие са прекомерно разпространени сред споделянията“, казват те.

„Нашият подход е имал нездравословни странични ефекти върху важни части от общественото съдържание, като политиката и новините“, пишат учените. „Това е нарастващ проблем“, пише един от тях в бележка, цитирана от WSJ.

На следващата година проблемът продължава. Един анализатор във Facebook, пише в доклад за вътрешен мониторинг през 2019 г .: „Въпреки че платформата Facebook предлага на хората възможността да се свързват, споделят и ангажират, един неприятен страничен ефект е, че вредното и подвеждащо съдържание може да се разпространи много бързо, често преди да можем да го хванем и да смекчим ефектите му. "

Ларс Бекстрьом, вицепрезидент по инженерните въпроси във Facebook, каза в интервю за вестника, че „както всяка оптимизация, ще има и някои начини, по които тя може да бъде експлоатирана или използвана злонамерено... Ето защо имаме екип, който се опитва да проследи тези начини и разберете как да ги смекчи възможно най-ефективно. "