Япония изостри тона и насочи оръжия срещу Китай в спора за островите Сенкаку

Министърът на отбраната на Япония казва пред CNN, че държавата е готова да отговори на всяко военно предизвикателство от Китай

10:56 | 16 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вековният спор между Китай и Япония за островите Сенкаку отново е повод за сериозно напрежение между двете държави, като е възможно да се стигне до военни действия в Източнокитайско море. В интервю пред CNN министърът на Япония Нобуо Киши заявява, че Япония е в пълна бойна готовност да защити територията си от нападение от всякакъв тип от Китай. 

Новината идва на фона на обявеният по-рано пакт за отбрана срещу Китай между Австралия, САЩ и Великобритания. Той специфично предвижда държавите да си съдействат в Индо-Тихоокеанския регион, а Австралия да започне да строи подводници в помощта на САЩ. Трите държави виждат Япония като свой естествен съюзник в региона. 

Разногласията за това чия територия са островите Сенкаку (наричани  о. Дяоюйдао в Китай) от десетилетия са пречка за мирните отношения между Китай и Япония. Напрежението ескалира през 2012 г., oттогава Япония значително подобри военната си мощ със съвременни изтребители F35, построяване на подводници, тежка бойна техника и ракети. Въпреки това обаче огневата мощ на Китай е значително по-голяма. 

От миналата година Китай засили присъствието на свои кораби в Източнокитайско море и даде по-големи правомощия на бреговата си охрана.
„Остров Дяоюйдао и свързаните с него острови са неразделна част от китайската територия и наше присъщо право е да извършваме патрули и правоприлагащи дейности в тези води“, се казва в изявление на китайското външно министерство миналата година.

"Трябва да демонстрираме, че правителството на Япония решително защитава нашата територия - островите Сенкаку и други части на Източнокитайско море, с по-голям брой кораби на японската брегова охрана от този на Китай", казва министърът на отбрана на Япония пред CNN. 

Спорните острови са каменисти образования, които се намират на близо 2 хил. километра от Токио и на 400 км от Шанхай. Макар и да нямат особен потенциал за туристическа дестинация, островите осигуряват по-добър контрол в региона. Близостта им до Тайван обаче е най-ключова за спора между двете държави. 
Причината е, че 90% от електроенергията, която използва Япония се произвежда в Тайван и района около него. По тази причина министър Нобуо Киши казва, че всичко, което се случва в Тайван има директна връзка с Япония и държавата му винаги трябва да взима съответните мерки, за да реагира.

От друга страна Китай вижда Тайван като своя изконна територия, като Си Дзинпин неведнъж е заявявал намеренията си да овладее острова, като не е изключвал и употребата на военна сила.