Строителен предприемач иска да промени социалните мрежи с блокчейн и 100 млн. долара

Идеята на Франк МaкКорт е информацията за потребителите в интернет да бъде достъпна за всички, което ще повиши личната отговорност, а компаниите ще предлагат по-добри услуги

12:45 | 15 септември 2021
Обновен: 13:23 | 15 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Строителен предприемач иска да промени социалните мрежи с блокчейн и 100 млн. долара

Информацията за социалните контакти и интеракции да бъде по-достъпна за потребителите, както и да може да се използва и пренася в различни платоформи – към това се стреми Франк МaкКорт – милиардер, натрупал състоянието си от строителния бизнес. МакКорт планира да започне нов бизнес, подтикнат от усещането, че днес хората живеят под „постоянно наблюдение“, пише Bloomberg. 

Името на проекта е Project Liberty, като основната идея е информацията, която потребителите предоставят и която се събира в бази данни, да е публично достъпна. Платформата ще е базирана на блокчейн технологията. Целта е да се отнеме своеобразният „монопол“ над информацията, който имат най-популярните социални мрежи и най-вече Facebook. 

МакКорт си е поставил за цел да промени изцяло начина, по който фунцкионира интернет и сега действащата система. Като пример той посочва размириците във Вашингтон и нахлуването в Капитолията на 6-ти януари, предизвикани от невярна и манипулативна информация в социалните мрежи. "Вижте реалността, в която се превърна интернет“, казва той.

„Никога не съм мислил, че ще поставя под въпрос сигурността на нашите основни системи, а именно демокрацията и капитализма “, казва МакКорт.

„Живеем под постоянно наблюдение и няколко човека натрупват богатство и власт, което е невероятно дестабилизиращо. Това заплашва капитализма, защото той трябва да има някаква форма на справедливост, за да оцелее".  

Строителният предприемач не е единственият, който има своите съображения спрямо Facebook. Основателят на Twitter Джак Дорси също разработва подобен проект, наречен Bluesky. Дорси неведнъж е отправял критики към най-популярната социална мрежа и начините, по които социалните мрежи „контролират“ потребителите си.Той също споделя мнението, че в блокчейн технологиите, защото тя „не се контролира или влияе от нито едно отделно лице или група“.
Редица щати и държави пък постепенно се опитват да наложат нови регулации, с които да принудят компанията на Марк Зукърбърг да промени политиката си. 

Най-общо идеята на проекта на МакКорт е да създаде нова онлайн структура, базирана на блокчейн, наречена Децентрализиран протокол за социална свързаност. В нея ще се съхранява информация за социалните контакти и интеракции на потребителите. Данни, които в момента са основно притежание на Facebook, което дава на компанията огромно преимущество спрямо конкурентите. 

Според МакКорт положителните ефекти от платформата му ще са много. Едно от тях е, че потребителите ще са по-умерени в изказванията в социалните мрежи, защото системата ще пази информация за тях завинаги.

Накрая ще бъде създадена и нова социална мрежа, базирана DSNP, която да е „отворена, приобщаваща икономика на данните, където хората притежават, контролират и извличат по-голяма социална и икономическа стойност от тяхната лична информация“. С платформата МакКорт цели да прекрати това, като смята, че ако всички социални мрежи имат достъп до една и съща база данни, ще започнат да предлагат по-добри услуги за потребителите и никоя няма да се намира в доминиращо положение.  

„Архитект“ на системата е Бракстън Удхам, който е съосновател на компанията за доставки на храна Sun Basket и бивш главен технологичен директор в услугата за продажба на билети Fandango. Неведнъж двамата с МакКорт са обсъждали идеята за подобна система, но за Удхам тези разговори са били по-скоро като „свободни размишления“. „Мислех, че просто си говорим, не очаквах, че ще е нещо, което наистина ще направим“, казва Удхам. 

За МакКорт явно разговорите са били по-скоро бизнес срещи, защото сега е решил да инвестира 100 мнл. долара в проекта.  От тях 75 млн. долара ще бъдат вложени в института към Джорджтаунския университет във Вашингтон и Института аз политически изследвания в  в Париж, а с другите 25 млн. долара МакКор ще се опита да мотивира предприемачи да разработят услуги и платформи, които да използват DSNP.