Европейските политици задълбочават отношенията с Тайван

Тайван ще опита да създаде глобален демократичен лагер за противодействие на Китай

17:58 | 2 септември 2021
Автор: Антон Груев
Европейските политици задълбочават отношенията с Тайван

Панел на Европейския съюз призова блока да подсили отношенията си с Тайван. Това е поредната демонстрация на подкрепа от разширяващия се обединен фронт на демокрациите срещу Китай, който демонстрира все по-голяма самоувереност, предава Bloomberg.

В сряда Комисията на Европейския парламент по външни работи прие доклад, който призова ЕС да започне работа по двустранно инвестиционно споразумение с Тайван. Версия на документа от юни на уебсайта на парламента показва, че има предложение ЕС да преименува търговския си офис в Тайпе на „Офис на Европейския съюз в Тайван“.

Използването на името на Тайван е провокативно за Китай, тъй като може да се чете като намек, че тя е независима държава. Китай счита демократично управлявания остров като част от своята територия и е отстоял правото да обедини двете страни, като не изключва употребата на сила.

В продължение на десетилетия Пекин изисква от държавите да се откажат от връзките си с Тайпе като условие за установяване на отношения съгласно формулировка, която нарича „принцип на единен Китай“. Поради това Тайван има поддържа официални дипломатически отношения едва с 15 страни, като в Европа това е само Ватикана. Правителството на Тайван отхвърля твърдението на Китай  и твърди, че Тайван вече е де факто суверенна нация.

В сряда китайската мисия към Европейския съюз заяви в изявление, че този ход сериозно нарушава принципа на единен Китай.

„Тези действия далеч надхвърлят обхвата на нормалното неофициално икономическо и търговско сътрудничество и културния обмен между ЕС, неговите държави-членки и Тайван. Те представляват сериозни нарушения на принципа на единен Китай и подкопават взаимното доверие и сътрудничество между Китай и ЕС,“ казаха от мисията.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин каза на редовен брифинг в четвъртък в Пекин, че ЕС трябва да „спре провокативните и конфликтни действия“.

Китай изтегли посланика си от Литва миналия месец в знак на протест срещу решението на европейската страна да позволи на острова да отвори де факто посолство под името Тайван в столицата си. От китайското външното министерство заявиха, че този ход сериозно подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай. Комисиите по външни работи на 11 европейски държави и САЩ осъдиха опитите на Пекин да накаже Литва.

В доклада се посочва загрижеността на европейските представители от китайския военен натиск върху Тайван.

„Продължаващата войнственост на Китай и дейностите по ръба на разрешеното, както и други измерения на провокацията, като шпионски действия и кибератаки срещу Тайван, представляват сериозна заплаха за статуквото между Тайван и Китай, както и за мира и стабилността на Индо-Тихоокеанския регион “, се казва в доклада, който сега ще бъде представен за гласуване в пленарна зала.

Външното министерство на Тайван заяви в изявление, че ще следи отблизо това гласуване и ще търси сътрудничество със съмишленици и държави като ЕС, САЩ и Япония, за да консолидира „глобален демократичен лагер“.

В сряда тайванското министерство на отбраната предупреди в годишен доклад до политиците, видян от Bloomberg News, че Китай може да „парализира“ защитата му при конфликт. Китай е в състояние да неутрализира въздушната и морската отбрана и системите за контраатака на Тайван с различни типове  електронни атаки се посочва в доклада.   

Два военни кораба на САЩ преминаха през Тайванския проток миналия петък. Тихоокеанският флот го определи като рутинна операция. В същия ден законодатели от управляващата в Япония Либерално-демократическа партия призоваха за по-силни отношения в сектор отбрана в първите по рода си преговори за сигурност със своите колеги в Тайпе.