Забравете биткойн - други криптовалути отбелязват по-голям ръст

Втората по големина криптовалута е поскъпнала с повече от 20% през последните седем дни

19:10 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Драматичният ръст на биткойн може да изглежда прекалено несигурен. И все пак биткойнът всъщност изостава от скока за някои други криптовалути. Докато биткойнът поскъпна 15% през последната седмица, за да достигне нов рекорд от малко под 20 000 долара, етериумът –  втората по големина криптовалута след биткойн – е нараснала с повече от 20% през последните седем дни, информира CNN Business.

Междувременно рипъл (наричана още XRP), третата по големина криптовалута, нарасна с близо 25%. Лайткойн, полкадот, кардано и стелар, които са в топ десет на най-големи криптовалути, също се радват на по-големи ръстове от биткойн.

„Част от това, което се случва, е проста математика. По-малките валути могат да имат по-голям (процентни) движения и има много други валути, в които хората могат да инвестират“, каза Грег Кинг, главен изпълнителен директор на Osprey Funds, фирма, която инвестира в цифрови валути.

За тази цел биткойнът е значително по-благоприятен от другите криптовалути, често наричани алткойни.

Ниските лихви и по-слабият долар са катализатор за поскъпването на  всички криптовалути

Биткойнът се възползва от по-слабия долар и очакванията, че продължителният период на супер ниски лихвени проценти в крайна сметка ще създаде инфлация. Това повишава привлекателността на цифровата валута.

„Експлозията на криптовалутите е следствие от икономическата среда“, каза Майкъл Шаулов, главен изпълнителен директор на Fireblocks.

Шаулов добави, че интересът към така наречените стейбълкойни като тетер и паксос - криптовалути, които са обезпечени с долари, евро и други държавни валути, е нараснал . По думите му, предстоящото стартиране на дигиталната валута Либра на Facebook, която е в процес на прекръстване на Diem, може също да доведе до по-средни потребители, използващи криптовалути.

Инвеститорите може да се обърнат и към други криптовалути, защото се страхуват, че биткойнът добива твърде голяма популярност в импулсната търговията.

„Единственото нещо, което мисля, че ще виждате все повече и повече, е хората да разбират, че когато инвестирате само в един актив, имате риск от концентрация“, каза Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на Ripple. „Диверсификацията има значение. Диверсификацията намалява риска", добави той.

Залагане отвъд биткойн

Други експерти са съгласни, че инвеститорите не могат да залагат само на биткойн.

„Виждам сценарий, при който етериумите може потенциално да превъзхожда биткойните през следващата година“, каза Рачид Аджаджа, главен изпълнителен директор и основател на AllianceBlock и основател на AllianceBlock.

Въпреки че много криптовалути се справят добре напоследък, няколко от тях все още са доста под върховете си за разлика от биткойните. Никълъс Пелеканос, ръководител на търговията в блокчейн фирмата NEM, отбеляза примера на етериума, който сега се търгува 615 долара, повече от 50% под рекордното си ниво от над  1400 долара от началото на 2018 г.

„Наблюдава се повече търсене от страна на основните финансови мениджъри за криптовалути и големият въпрос е каква е относителната стойност за тези алткойни в сравнение с биткойните“, каза той.

Гай Хирш, управляващ директор в брокерска и търговска фирма eToro, добави, че напоследък има по-голям интерес към етериума и рийпъла, тъй като те са спечелили „повече признание и доверие“.

„Всички големи алткойни започнаха като малки валути“, каза Дон Го, главен изпълнителен директор на Broctagon Fintech Group.

„Ако крипто пазарът е с възходяща тенденция, забелязваме, че много по-малки инвеститори всъщност гледат да инвестират в по-малките валути, като се надяват да ударят джакпота“, допъни той.

Това може да бъде здравословен знак за по-широкия пазар на криптовалути. Подобно е на начина, по който инвеститорите на фондовия пазар осъзнават, че трябва да инвестират в акции на компании с малка капитализация, а не само в гигантските технологии на FAANG, които доминират над S&P 500 и Nasdaq.

„На пазара на криптовалути има нещо повече от биткойн, точно както на пазара на акции има повече от тези на Apple“, каза Денис Винокоуров, ръководител на изследователската дейност в главния брокер на цифрови активи Bequant.