Covid-19 промени списъка на най-скъпите градове в света

Париж, Хонконг и Цюрих делят първото място

12:21 | 18 ноември 2020
Обновен: 16:46 | 18 ноември 2020
Преводач: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

За първи път три града споделят титлата на най-скъпия град в света – това са Цюрих, Хонконг и Париж, става ясно от ново проучване на Economist Intelligence Unit (EIU).

Сингапур и Осака, които миналата година деляха първото място, заедно с Хонконг, паднаха надолу в класацията. Изселването на чуждестранни работници по време на пандемията стои зад изоставането на Сингапур, където населението намалява за първи път от 17 години според годишното проучване.

Проучването определя предизвикателствата, които могат да бъдат представени пред начина на живот на човек в 140 града по света. Всеки от тях получава оценка за над 30 качествени и количествени фактора в пет големи категории – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

„Азиатските градове традиционно доминираха в класацията през последните години, но пандемията промени това“, заяви Упасана Дът, ръководител на EIU. Като друга причина се изтъква американско-китайската технологична война, която тества устойчивостта на веригите за доставки и повишава потребителските цени.

Градовете в Америка, Африка и Източна Европа стават по-евтини от миналата година, докато градовете в Западна Европа – по-скъпи. Тя е представена в четири от десетте най-скъпи градове.

Така според класацията животът през 2020 г. е най-скъп в Париж, Хонконг и Цюрих. След тях се нарежда Сингапур, а веднага след него отново има равенство между Осака и Тел Авив. Следващите градове, които попълват местата в топ 10, са съответно Женева, Ню Йорк, Копенхаген и Лос Анджелис.

„Пандемията от Covid-19 доведе до отслабване на щатския долар, докато западноевропейските и северноазиатските валути се укрепиха спрямо него, което от своя страна промени цените на стоките и услугите“, допълва Упасана Дът.

Според доклада при тютюна и развлеченията се отбелязва най-голямо увеличение на цените, докато тези на дрехите отбелязват най-голям спад.