Сингапур е най-близо до изграждането на града на бъдещето

Проектът Tengah е част от усилията на Сингапур за намаляване на въглеродния му отпечатък

20:00 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантски климатици със слънчева енергия, вакуумно събиране на боклук, подземни пътища за електрически превозни средства, градски ферми и зелена архитектура. Съберете ги всички заедно и имате Tengah, най-амбициозният проект на Сингапур досега за изграждане на града на бъдещето, пише Bloomberg.

Tengah, което означава „център“ на местния малайски език, е част от усилията на Сингапур за намаляване на въглеродния му отпечатък, който е по-голям от този на някои страни - 50 пъти по-големи от града държава, и за насърчаване на устойчивост в енергетиката, водата и отпадъците. Държавата от Югоизточна Азия, която е по-малка от Ню Йорк, си е поставила за цел да ограничи емисиите си до 2030 г. и след това да ги намали наполовина до 2050 г.

Ключът към постигането на тази цел ще бъде справяне с изтощителната тропическа топлина и влажност в града, като същевременно се намалят непрекъснато нарастващите сметки за енергия за климатизация в страната.

Климатикът е широко разпространен в домовете и офисите в държавата. Страната има повече охлаждащи единици на глава от населението, отколкото където и да е другаде в Югоизточна Азия. С тропически температури средно около 27 и повече градуса по Целзий (81 по Фаренхайт) целогодишно, количеството енергия, необходимо за охлаждане на Сингапур, се очаква да нарасне сys 73% между 2010 и 2030 г., сочат местни изследвания.

За да забави нарастването, новият град ще използва мрежа за централно охлаждане, базирана на търговска система във финансовия квартал на Марина Бей в Сингапур, където хладилни инсталации и тръби бяха положени под земята преди изграждането на офисите.

В Tengah охлаждащите блокове ще бъдат захранвани със слънчева енергия и ще бъдат инсталирани на покривите на обществени жилищни блокове с охладена вода, преминаваща през сградите. Операторът на системата, SP Group, казва, че мрежата може да намали потреблението на енергия с 30% - спестяване на емисии, еквивалентно на 4500 автомобила с бензин. Жителите имат възможност да се свържат към централизираното охлаждане или да закупят и използват собствени традиционни климатични инсталации.

„Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е да накараме жителите да се регистрират“, каза С Харша, управляващ директор на Сингапур за устойчиви енергийни решения в SP Group. Ключът е да се покаже на жителите как енергийно ефективната система може да им спести пари, смята той.

Тъй като правителственият съвет по жилищното строителство започна да предлага 8000 апартамента в новия квартал през 2018 г., близо 1000 купувачи са се регистрирали за централното охлаждане, което според Харша ще бъде по-евтино от обикновената система. Първата партида от планираните 42 000 апартамента в Tengah ще бъде готова до края на 2022 г. или през 2023 г.

Новият град ще разполага с пет района за общинско земеделие, градинки и гори. През района ще минава широк 100 метра и дълъг 5 километра коридор от дървета, който ще го свърже с централния природен резерват на острова.

Всеки от 42-те хиляди построени от правителството апартаменти ще има „интелигентно“ табло, което позволява на собствениците на жилища да следят консумацията на енергия.

Железопътните мрежи, пътищата и паркингите ще бъдат предимно под земята, освобождавайки място за градини, градско земеделие и за разходки и колоездене. Сингапур насочва вниманието си към електрическите превозни средства след инвестицията на Hyundai Motor Group в нов иновационен център, който може да произвежда до 30 000 превозни средства годишно до 2025 г. Станции за зареждане ще бъдат инсталирани на паркингите в новия град.

Интелигентен дизайн

Правителственият съвет по жилищното строителство (ПСЖС) използва 3D софтуер за моделиране на околната среда, за да създаде плана за Tengah, симулиращ ефектите от промените във вятъра, температурата и слънчевата светлина върху сградите и обстановката. Целта беше да се намери най-добрият начин за проектиране и ориентиране на сгради, растителност, вода и открити пространства, за да се насърчи сянката и естествената вентилация и да се смекчи ефектът на градския задух.

Автоматична пневматична система за превоз на отпадъци ще събира боклука през подземни тръби.

„Помага за създаването на по-чиста и по-хигиенична среда на живот, като намалява миризмите и разливите, свързани с ръчното събиране, и минимизира заразяването с бактерии“, заявиха от ПСЖС на уебсайта си.

SP Group разработва система за управление на отпадъците, която ще превърне боклука в енергия, използвайки инсталация за газификация - по-ефективен начин за производство на гориво от изгаряне.

Общият очакван ефект от проекта е приближаването на Сингапур напред в търсенето на истински зелен град, каза Лахиру Виджедаса, главен изследовател и старши научен сътрудник в Института за изследване на околната среда на Националния университет в Сингапур.

„Това определено е стъпка в правилната посока, особено усилията за подпомагане на охлаждането. Разработки като тази, в допълнение към ефективния дизайн на удобствата, ще имат много по-голям ефект върху намаляването на дългосрочния въглероден отпечатък, отколкото действителната зеленина. Бъдещите разработки ще продължат да разширяват границата и в крайна сметка нашето пътуване ще доведе до възможно най-устойчивия за околната среда град за нашето време", каза той.