Норвежки застрахователен фонд с активи на стойност 91 млрд. долара продаде участието си в Exxon и Chevron

Листнатият в Осло застрахователен гигант промени политиката си към производителите на изкопаеми горива

10:53 | 24 август 2020
Обновен: 11:14 | 24 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвежкият застрахователен фонд Storebrand ASA засили политиката си за опазване на околната среда. Това доведе до цялостно разпродаване на дялове в петролните гиганти Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp и освобождаване от всички инвестиции, насочени към добив на въглища.
Решението на норвежкия застрахователен гигант е поредният пример за това как инвеститорите се приспособяват към рисковете от изменението на климата, оказвайки натиск върху производителите на изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Освен от Exxon и Chevron, Storebrand се е отказал от химическия гигант BASF SE и минодобивната Rio Tinto Group. Доводът на застрахователя е свързан с лобистките усилия на всички тези компании, насочени срещу Парижкото споразумение и други регулации за опазване на климата.

Фондът разпродава дяловете си и в ConocoPhillips и Husky Energy Inc, заради инвестициите им в сондаж, довели до замърсяване на нефтени пясъци.

„Оценката ни за инвестиции се основава на официалните позиции на компаниите и организациите в които членуват, колко средства са инвестирали в защита на климата, каза в интервю казва Ян Ерик Согестад, ръководител на Storebrand Asset Management.

Въпреки че Exxon и Chevron са част от глобалната инициатива за добив на петрол и газ, от тяхна страна няма поставени конкретни цели за намаляване на емисиите, за разлика от европейските им конкуренти.

По думите Ян Ерик Согестад има вероятност да последват разпродажби на дялове в европейски петролни компании.

Европейските нефтени гиганти като BP Plc, Royal Dutch Shell Plc и държавната Equinor ASA не могат „да продължават да работят както обикновено“, поясни още той.

Новите регулации забраняват на компаниите да получават повече от 5% от приходите си от въглища. Цел, която Storebrand планира да достигне до 2026 г.

В резултат на тези мерки от страна на норвежкия фонд бяха извършени и други инвестиционни действия, заяви Согестад, без да посочва детайли. Те са на обща стойност 47 милиона долара, което е почти наполовина от дяловете на фонда в Exxon и Chevro.

„Най-важното за нас е да изпратим ясен сигнал, че очакваме компаниите да си сътрудничат с нас“, каза Саугестад. „В глобален контекст ние сме доста малък играч. Но също така сме една от водещите глобални компании по устойчиви инвестиции. "

Storebrand е начело на кампания за оказване на натиск върху Бразилия за защита на амазонските гори, като в инициативата участват 34 фонда с активи на обща стойност 4,6 трлн. щатски долара. Застрахователната компания също така разпродаде всички инвестиции в петрол, направени от шведското й звено.