Франция осигурява 1 млрд. евро за подкрепа на заетост сред младите

Макрон е готов да преразгледа своята реформа за обезщетенията за безработица

17:55 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Франция осигурява 1 млрд. евро за подкрепа на заетост сред младите

Франция ще увеличи инициативите си за стажуване и тези в подкрепа на компаниите, които запазват служителите си по време на продължителния период на икономически спадове, за да предотврати дългосрочната безработица заради коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Предоставянето на стимули за осигуряване на повече стажанти ще струва около 1 милиард евро, заявиха представители на офиса на президента Еманюел Макрон. Правителството ще увеличи и финансирането на системата, която подпомага изплащанията на възнагражденията на служителите на засегнатите компании в случай, че те постигнат споразумения с профсъюзите да променят работните часове на служителите си и условията на работа в дългосрочен план. 

„Жертвата на цяло поколение млади хора не е под въпрос - не можем да го допуснем в името на младите хора, бизнеса и страната“, заяви министърът на труда Мюриел Пенико пред радио RTL в петък.

Безработицата във

Коронавирусната пандемия засегна пазарите на труда в целия свят, а младите хора са особено уязвими. Френската програма има за цел да използва опита на Германия в кризата през 2008 г., като страната тогава въведе мерки, с които помогна да се избегнат масовите съкращения, позволявайки на компаниите да приспособяват работното си време към по-ниско търсене.

Пенико заяви, че Макрон също е готов да преразгледа своята реформа за обезщетенията за безработица, като се има предвид тежката икономическа ситуация. Правителството ще вземе решение до лятото.

Безработицата нарасна във втората по големина икономика в Европа след финансовата криза преди десетилетие. Страната се възстановяваше постепенно, но не успя да върне заетостта до предкризисните нива преди удара от коронавируса. Въпреки обширната програма, която се очаква да струва около 30 милиарда евро през 2020 г. за подкрепа на около 12 милиона служители, заявленията за безработица във Франция достигат рекордно високо ниво.

Младите хора са обект на особена загриженост, като правителството изчислява, че през септември около 700 хиляди души, които завършват образованието си ще търсят работа в момент, когато държавата очаква скок на фалитите, тъй като ще преустанови спешната помощ.

Освен мерките, обявени в четвъртък, правителството също обмисля как да подкрепи младите хора като част от план за възстановяване, който ще бъде обявен през следващите седмици.

"Навлизаме в по-дълга, по-дълбока криза", каза Пенико в четвъртък след среща с Макрон, синдикати и бизнес групи. „Нуждаем се от нови инструменти за защита на работните места и уменията в дългосрочен план“, добави той.