ЕК препоръчва да се премахнат ограниченията за пътуване в ЕС

Една от препоръките на комисията е гражданите да използват приложения, с които се проследяват потенциални случаи на коронавирус

14:19 | 13 май 2020
Обновен: 06:27 | 4 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предприема действия за възстановяването на туризма на Стария континент чрез въвеждането на препоръки страните членки на Европейския съюз (ЕС), които разхлабват ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Сред препоръките на ЕК са премахването на ограниченията за движение в ЕС и използването на мобилни приложения за проследяване на заразени с коронавирус. Също така ЕК препоръчва на страни, които планират поставянето под карантина на пристигащи туристи, да отменят подобни мерки.

Икономическата общност, в която членуват 27 държави, има голям интерес от възстановяването на туризма, тъй като той генерира 10% от брутния вътрешен продукт на европейската икономика, която я чака безпрецедентен спад.

„Целта ни е да осигурим безопасни условия при използването на всеки вид транспорт, както за туристи, така и за пътуващи по работа“, обяснява европейският комисар по транспорта Адина Валеан.

Инициативата, чиято цел е да спаси летния сезон в Европа, подчертава деликатния баланс между възстановяването на пътуванията вътре в ЕС и ограничаването на риска от нова вълна на заразени с коронавирус.

От комисията препоръчват да се премахната поетапно и координирано ограниченията за преминаване през граница от една страна на ЕС  в друга. Уточнява се, че правителство на страна от ЕС не може да въвежда забрана за влизане на всички граждани от определена европейска страна, но може да ограничи отварянето на граници единствено за хора, пристигащи от рискови региони.

Правилата за спазване на социална дистанция, носене на маски и хигиенните изисквания по време на пътуване със самолет, влак или кораб остават в сила.

ЕК препоръчва гражданите да си инсталират мобилни приложения, които проследяват хора, вероятно изложени на коронавирус. От комисията отбелязват, че правителствата трябва да гарантират, че тези технологии са оперативно съвместими.