Русия не вярва в подкрепата на САЩ за глобална сделка за свиване на петрола

Най-големите производители на петрол в света ще се срещнат в четвъртък и петък

17:01 | 8 април 2020
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Русия поставя под съмнение предложеното съдействие от страна на САЩ за сключването на  глобална сделка за свиването на производството на петрол. Ходът на Москва може да възпрепятства преговорите за споразумение точно ден преди виртуалната среща на ОПЕК+, съобщава Bloomberg.

Най-големите производители на петрол ще се срещнат в четвъртък и петък, като ще преговарят за ограничаването на пренасищането на пазара с петрол, което води до спад на цените и заплашва стабилността на редица компании и държави. Саудитска Арабия, Русия и другите съюзници на ОПЕК обсъждат преднамереното свиване на добива, за да ограничат влиянието от пандемията, но засега САЩ предлагат спад на производството, воден от пазарните сили.

По-малко от 24 часа преди ключовата среща на ОПЕК, много проблеми остават неразрешени, твърдят източници на Bloomberg, запознати с преговорите. Ролята на САЩ във всяка една сделка се превърна в отправна точка за позициите на Москва.

„Русия не счита спадът на доставките, който да е предизвикан от понижаващо се търсене или по-ниски цени, за реално намаляване на производството спрямо параметрите от предложената сделка на ОПЕК+“, се посочва в позиция на руското правителство. Това е първото изявление на Москва относно преговорите. В позицията се посочва, че президентът Владимир Путин вероятно очаква по-голям принос от страна на САЩ, отколкото Доналд Тръмп е готов да даде.

Вашингтон до момента предлага това, което експертите описват като „автоматично“ свиване на производството. Очаква се то да се случи, когато компании като Exxon Mobil и независими шистови производители свият разходите си като реакция на ниските цени.