В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите очакват споразумение от ОПЕК+, ролята на САЩ остава неясна

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 08.04.2020

14:08 | 8 април 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите са оптимистично настроени относно предстоящото заседание на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори. Очакванията са да бъде постигнат консенсус, но има неяснота относно участието на САЩ, ако се стигне до сделка. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Според анализатори решението на ОПЕК+ да притиска страни извън картела е разумно, но то е безпрецедентно”, коментира Митренцев по повод исканията на организацията страни като САЩ и Канада също да намалят производството.

По думите на Митренцев е трудно да се предвиди дали САЩ биха се включили в нещо подобно, но е възможно да има изненади в рамките на срещата на енергийните министри на Г-20 в края на тази седмица.

“За стабилен ръст на петролните цени трябва да има доста сериозно понижение на производството... Трябва да видим съвместна работа на целия свят”.

Анализаторът коментира и търговията на европейските борси. Той посочи, че негативизмът на инвеститорите се дължи на невъзможността на финансовите министри на страните членки на еврозоната да постигнат консенсус за мерките в подкрепа на икономиките.

“Франция, Италия и Испания искат да бъдат въведени инструмени за съвместен дълг, докато Германия и Нидерландия са против това”, обясни Митренцев.

“Очаква се икономиката на еврозоната да се свие с 10% през 2020 г., така че наистина трябва да бъдат предприети мерки скоро”.

Според Митренцев централните банки към момента са в период на изчакване, за да видят какви ще са последствията от решенията им. “Не е изключено да видим отрицателни лихвени проценти”, прогнозира анализаторът, като добави, че това е възможно и за САЩ въпреки по-ранните коментари на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл.

Вижте целия разговор във видео материала.