Складовете за петрол в Оклахома започват да се препълват

Хавиер Блас, Bloomberg

14:20 | 7 април 2020
Обновен: 12:18 | 7 юни 2020

 

Петролът поднови ръста си във вторник, воден от признаци, че най-големите производители се насочват към сделка, която да сложи край на ценовата война на фона на спада в търсенето заради пандемията.

Фючърсите в Ню Йорк се повишиха с 3,6% до близо 27 долара за барел. Саудитска Арабия и Русия се готвят да постигнат сделка, съобщиха запознати с въпроса лица. Планират се преговори на ОПЕК+ в четвъртък преди заседанието на министрите на енергетиката на Г20 в петък.

Миналата седмица запасите американските складове в Кушинг, Оклахома се увеличиха най-много от 2004г., а индийските купувачи се опитват да отменят някои доставки за април и май.

Рафинериите в Китай, най-големия вносител на петрол в света може да увеличат темповете на преработка близо до средното ниво за миналата година още през април, но американското търсене на горива за автомобилите се срина, след като хората бяха задължени да си стоят у дома.

 

"В Оклахома получават много петрол, още не е пълно, но ще започне да се напълва до средата на май. Това засяга някои компании, оператори на петролопроводи, които вече започват да искат производителите да съкратят производството, защото смятат, че ще им свърши мястото", каза Хавиер Блас от Bloomberg.

"Това е една от причините да знаем, че американското производство ще бъде намалено, както и в други страни по света. Без значение дали имаме споразумение на ОПЕК+ или не. Става дума просто за логистика и складов капацитет. Ще има твърде много петрол по света".