Пожар в рафинерия на Exxon събуди опасения на петролните пазари

Това е третият подобен инцидент за компанията в рамките на по-малко от година

10:04 | 13 февруари 2020
Снимка: Ty Wright/Bloomberg
Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Голям пожар в петролна рафинерия Baton Rouge на американския енергиен гигант Exxon е избухнал в сряда, спирайки производството в петото по големина съоръжение на компанията в САЩ, съобщава Bloomberg.

Прекъсването на преработката в мащабния комплекс, който доставя горива от югоизточната част на САЩ до пристанището в Ню Йорк, ще потисне пазар, който вече усеща негативното влияние от разпространението на коронавируса. В същото време обаче инцидентът може да помогне за компенсиране на пренасищането с гориво в Мексиканския залив, където запасите достигнаха рекордни нива в края на януари. 

Пожарът в Baton Rouge е трети подобен инцидент в района на Мексиканския залив за Exxon за по-малко от година, като е предшестван от най-слабия отчет на компанията от близо четири години. Печалбите от нейния рафиниращ и химически бизнес намаляха с общо 6,5 млрд. долара през 2019 г., докато петролният гигант продължава с продажбите на активи и свива бюджета за командировките на своите служители, за да се предпази от финансова криза.

Последният пожар е избухнал в газопровод, засягайки първо една, а след това всички кули за дестилация в рафинерията - които нагряват и разграждат суровия петрол на отделни продукти, посочват хора, запознати с операциите. В резултат на това други единици, като завода за каталитичния крекер и химическият завод, е трябвало да прекратят работата си.

Пожарът е потушен и няма пострадали, информират от Exxon. Повече по темата четете на Investor.bg.