Горанов: Докладът на Alix Partners няма да се публикува

Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза финансовият министър пред депутатите.

12:33 | 6 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Корпоративна банка
Корпоративна банка

Докладът на международната фирма Alix Partners, разследваща паричните потоци на КТБ, е готов и е предаден в срок в края на септември на синдиците на КТБ, но има клауза за конфиденциалност и остава тайна за обществото към момента. Това стана ясно от изказването на министъра на финансите Владислав Горанов пред депутатите в рамките на днешния парламентарен контрол, съобщи Investor.bg.
Горанов заяви, че не разполага с доклада, защото не е окончателно финализиран, но фирмата е изпълнила задължението си да го предостави на синдиците в срок.
Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза Горанов пред депутатите.
Питането беше отправено от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който каза, че става въпрос за най-голямото източване на банка в историята ни и трябва да има разследване, което да стане публично достояние. Димитров подчерта, че е наясно, че докладът не може да стане публичен веднага, преди да са приключили разследванията, но настоя веднага да се оповести пред обществото списъкът на замесените лица и фирми, „за да се видят кои са тези хора – сигурно политици, народни представители и представители на съдебната система, които са били замесени в казуса КТБ, а продължават да взимат важни решения за българските банки“. 
Депутатът Петър Славов изрази учудване от клаузата за конфиденциалност и постави въпроса за моралния аспект, защото ако не се върне имуществото, по думите му „поне трябва да се знае кой е замесен в този грабеж“.
Горанов сподели, че и според него обществото трябва да е наясно за лицата и фирмите, които са замесени в казуса КТБ, но повтори предложението си – на среща със синдиците да се прецени как да се структурира информацията за обществото, „защото това е процес на несъстоятелност, който е един процес извън пряката публична дейност на отделни държавни органи“.