Продажбите на електромобили в Китай продължават да намаляват

Трусовете в китайския автомобилен сектор ще се отразят в световен мащаб

16:08 | 11 септември 2019
Обновен: 16:11 | 11 септември 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Продажбите на електромобили в Китай се понижиха за втори пореден месец, след като правителството в Пекин се отказа да предоставя стимули. Това е поредният сигнал, че един от последните стълбове за силата на най-големия автомобилен пазар в света се разпада, пише Bloomberg.

Продажбите на нови електрически автомобили са се понижили с 16% през август на годишна база до 85 хил. броя, обяви Китайската асоциация на автомобилните производители. През юли спадът на годишна база беше 4.7%.

Данните засилват натиска върху Пекин да въведе облекчения, за да се подкрепи разрастващата се индустрия, която все още зависи до голяма степен от държавата. Китай се отказа от субсидии за електрически превозни средства, които бяха въведени през 2017 г., за да подкрепят индустрията. Това се отрази негативно на сектора, като един от най-големите китайски производители на електромобили BYD очаква спад на приходите си.

Китай счита сектора на електромобили за изключително важен, като целта на правителството е 60% от продадените превозни средства до 2035 г. да са електрически.

Китай генерира близо 50% от продажбите на електрически автомобили в световен мащаб, така че всяка слабост в индустрията в азиатската страна ще се отразява и на международната сцена. През юли глобалните продажби на електромобили отчетоха спад за първи път заради Китай, показват данни на американската компания Sanford C. Bernstein.

Междувременно от Китайската асоциация на автомобилните производители обявиха, че доставките до дилърите са спаднали със 7.7% на годишна база през август до 1.65 млн. броя, което е понижение за 14-ти пореден месец.

Продажбите на автомобили във втората по големина икономика бележат продължителен спад заради забавянето на растежа в страната и натиска от търговската война между Пекин и Вашингтон.

„Китай е здравословен пазар, но заради търговската война автомобилният пазар се намира в рецесия“, коментира изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс. „Това е нова ситуация и тя ни плаши“, заяви той по време на автомобилното изложение във Франкфурт.