Русия и Украйна започнаха размяна на пленници

Пленените украински моряци край Керченския проток са освободени и ще се върнат в Киев

14:38 | 7 септември 2019
Обновен: 14:45 | 7 септември 2019
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия и Украйна започнаха размяна на военнопленници, която е част от споразумение, чиято цел е намаляване на напрежението между двете страни, пише Bloomberg.

24 украински моряци, които бяха пленени от Русия, се намират на летище, откъдето ще заминат за Киев, обяви адвокатът им Николай Полозов, цитиран от украинския телевизионен канал 112. Междувременно руски самолет е в украинската столица, за да закара затворници обратно в Москва, предава информационна агенция Tass.

Двете държави ще разменят пленници във формат „35 на 35“, обяснява Марк Фейгин, адвокат на затворник в Русия, който ще бъде предаден на Украйна според споразумението.

Русия превзе три украински кораба и арестува техния екипаж, като обвини украинските моряци в навлизането на чужда морска територия без разрешение в близост до Керченския проток. Инцидентът се е случил до Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Киев отрича моряците да са направили нарушения и президентът на Украйна Володомир Зеленски настоява за освобождаването на всички членове на екипажа. Това е един от приоритетите на Зеленски, откакто зае президентския пост.