Русия и Украйна ще обменят военнопленници на 30-ти август

Информацията е от депутата от Върховната Рада на Украйна Ахтем Чийгоз

14:34 | 29 август 2019
Обновен: 21:05 | 5 юни 2020
Военни кораби в Мариупол, Украйна. 11 декември 2018. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg

Украйна и Русия ще обменят затворници и военнопленници утре, 30-ти август. Информацията идва от депутата от украинския парламент Ахтем Чийгоз, както и от различни телеграм-канали и други източници, предава Новая Газета.

Преди дни Киев освободи под гаранция руския журналист Кирил Вишински, който беше задържан в ареста по обвинения в шпионаж и очаква присъда повече от година. В същото време се съобщава, че украинския режисьор Олег Сенцов, осъден в Русия на каторга по обвинения в тероризъм, е докаран от колонията в Ямало-Ненецкия автономен окръг, където излежава присъдата си, в московския затвор Лефортово.

Освен Вишински и Сенцов, във формулата на размяна влизат още военнопленници и затворници на принципа „33 за 33“, като според РБК и Комерсант в това число влизат и пленените от Русия през ноември 2018 г. в Азовско море украински моряци. Не са ясни имената на всички хора, за които е договорена размяна, доколкото някои са били освободени още преди размяната. За други руски военнослужещи Москва твърди, че са били в Украйна по собствена воля и ако сега ги замени за пленени украински военни, ще признае макар и косвена вина за действията им, коментират наблюдатели.