Отвличанията на хора в Северна Корея - един забравен проблем от света

Япония настоява президентът Тръмп да преговаря с Ким Чен-ун за 12 отвлечени японци на потенциалната среща между двамата лидери

16:03 | 11 май 2019
Обновен: 16:19 | 11 май 2019
Президентът на Северна Корея Ким Чен-ун (вляво). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Северна Корея Ким Чен-ун (вляво). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съветът за сигурност на ООН обсъди различни конфликти тази седмица – тези в Сирия, Либия и Босна и Херцеговина. Но пропусна да наблегне върху много съществена тема, а именно изстрелването на ракети преди дни от Северна Корея, което е изрично забранено с единодушни решения на съвета, пише Bloomberg.

САЩ и партньорите им реагираха слабо на поредното нарушаване на международните резолюции от страна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Обаче на заседанията си ООН обърна внимание и на няколко случая с отвличания.

Близки на държани като заложници в Пхенян се събраха в петък на форум, организиран от САЩ, Япония, Австралия и Европейския съюз. Сред присъстващите беше и бащата на американския студент Ото Уормбиер, който почина през 2017 г. след година в затворите на Северна Корея.

Тестовете на балистични ракети са забранени от Съвета по рeзолюциите на ООН след настояване от страна на САЩ. Но сега Вашингтон не се отнася по същия начин с последните нарушения, тъй като президентът Доналд Тръмп се стреми да сключи дипломатическа сделка с Пхенян.

Дипломатическият представител на САЩ в ООН Джонатън Коен използва събитието в петък като възможност да провокира внимание към нарушаването на основни човешки права в Северна Корея.

Японският министър-председател Шиндзо Абе отправи молба към президента Тръмп да обсъди със севернокорейския лидер съдбата на 12 японски граждани, които бяха отвлечени в края на 70-те години на 20-ти век и началото на 80-те. Властите в Токио смятат, че общо 17 японски граждани са отвлечени в Северна Корея, като петима от тях бяха освободени през 2002 г.

Японското правителство настоява случаите с отвлечените граждани да се разглеждат с равна тежест с опитите за изстрелването на ядрени ракети по време на преговорите на САЩ с Ким Чен-ун.

Над 12 млн. японци са подписали петиция, която призовава Абе да продължи с усилията за освобождаването на японските граждани от режима в Северна Корея.

Възползваме се от всяка дипломатическа възможност, за да засилим вниманието върху проблема с отвличанията на хора от комунистическия режим, коментира главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. „Към момента САЩ проявяват разбиране“, допълва той.