PBOC понижи минималните изискуеми резерви с 0,5%

Стимулите в Китай продължават

14:31 | 29 февруари 2016
Обновен: 14:32 | 29 февруари 2016
Джоу Сяочуан, гуверньор на Китайската народна банка. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Джоу Сяочуан, гуверньор на Китайската народна банка. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Китайската народна банка (PBOC) увеличи мерките за справяне със забавянето на китайската икономика, като понижи нивото на минималните изискуеми резерви за банките. Мярката ще влезе в сила от 1 март, се казва в съобщение на сайта на Китайската централна банка от 29 февруари.

Минималните изискуеми резерви ще бъдат понижени с 0,5%, което означава, че за най-големите банки нивото им ще падне до 17%, което все пак остава едно от най-високите нива в световен мащаб. За сравнение нивото на минималните изискуеми резерви в България също е сравнително високо, но достига 10% - доста под допустимото в Китай.

Нивото на минималните резерви, които банките са длъжни да поддържат в наличност като процент от депозитите, на практика служи като директна спирачка за кредитирането над определено ниво, като понижението им отключва повече капитал, с който банките могат да кредитират.

„Властите изпълняват обещанието си от срещата на Г20 да използват всички политически инструменти, за да стабилизират растежа“, каза Фредерик Нюман, директор за икономическите изследвания за Азия в HSBC.

Мярката на Китайската народна банка може да окаже положително влияние върху пазара на акции в страната. Shanghai Composite индексът е загубил 24% от стойността си от началото на годината, което го прави най-лошо представящият се индекс сред общо 93 световни индекса. Чен Джиахе, стратег в Cinda Securities, обаче каза, че на 1 март акциите на сините чипове в Китай може да получат подкрепа заради високата си корелация с икономиката.