Икономиката на Швейцария се е свила през третото тримесечие

Слабото потребление в страната и икономическият спад в Германия са оказали влияние

11:40 | 29 ноември 2018
Обновен: 11:42 | 29 ноември 2018
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Икономиката на Швейцария неочаквано се е свила през третото тримесечие, ударена от слабото местно потребление и икономическия спад в Германия – най-големия ѝ търговски партньор, съобщи днес Държавният секретариат по икономическите въпроси, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на Швейцария се е свил с 0,2% през третото тримесечие спрямо вторите три месеца, повлиян както от промишления сектор, така и от услугите. На годишна база обаче се отчита ръст от 2,4%.

„Фазата на силен продължителен растеж, на която се радваше швейцарската икономика година и половина, внезапно бе прекъсната. Така Швейцария следва значителното икономическо забавяне, което се вижда и в други европейски страни, особено Германия“, казва Секретариатът.

Производството и енергийният сектор бележат спадове от силните си нива, а износът на стоки се е свил. Данните за външната търговия през октомври обаче сочат възстановяване, посочва Секретариатът.

В сектора на услугите търговията и финансовият сектор също отбелязват спадове през третото тримесечие, а бизнес услугите и здравният сектор са генерирали умерен растеж, показват данните.

Данните за БВП биват публикувани на фона на смесени показатели за водената от износа икономика на Швейцария.

Индустриалното производство на страната се е разширило с 1,4% през третото тримесечие на годишна база, а заетостта извън земеделието е нараснала с 1,6% на същата основа през тримесечието до 5,07 млн. работни места.

PMI индексът на мениджърите по поръчките за Швейцария спадна до сезонно коригираните 57,4 пункта през октомври спрямо 59,7 пункта предишния месец, а настроенията на инвеститорите през ноември са се влошили до -42,3 пунта.

Още подобни новини може да четете в Investor.bg.