Израел планира да забрани продажбата на коли на дизел и бензин

Решението вероятно ще влезе в сила от 2030 г., заяви енергийният министър Ювал Щайниц

13:32 | 11 октомври 2018
Обновен: 13:33 | 11 октомври 2018
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

След като няколко европейски държави обявиха решенията си да въведат забрана на дизеловите и бензинови автомобили, Израел планира да последва примера им, пише Automedia.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Министерството на енергетиката в страната обмисля да забрани продажбата на автомобили, използващи тези горива от 2030 г. Паралелно с това обаче правителството разработва и план за стимулирането на разширяване на пазара за автомобили с алтернативно задвижване.

„От 2030 г. вносът на дизелови или бензинови автомобили ще бъде забранен. Работим и по разширяване на мрежата от зарядни станции в страната с близо 2000 нови съоръжения“. Това заяви енергийният министър Ювал Щайниц.

Друга новост ще бъде и данъчното облекчение за електрически превозни средства, като таксите за тях ще бъдат сведени почти до нула. Предполага се, че причина за решението на властите в страната е все нарастващият недостиг на петролни горива. Самият внос на суровините от други държави пък се оказва прекалено скъп. От друга страна, Израел наскоро откри голямо находище на природен газ в Средиземно море, което би било допълнителен стимул за подобна промяна.

Ако плановете на Министерството бъдат напълно одобрени, то се очаква по пътищата на страната скоро да се движат не само автомобили, но и автобуси и дори камиони на природен газ или електричество.

Още подобни новини четете в Automedia.bg.