Honda предупреждава за тежки последствия от твърд Brexit

Вицепрезидентът на европейската дивизия Йън Хоуълс твърди, че разходите на компанията ще се увеличат значително, ако няма сделка по Brexit

16:23 | 18 септември 2018
Обновен: 16:32 | 18 септември 2018
Президентът на Honda Такахиро Хачиго. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg
Президентът на Honda Такахиро Хачиго. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Вицепрезидентът на европейското подразделение на Honda Йън Хоуълс предупреждава, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без сключване на сделка ще струва десетки милиони паунда на компанията, съобщава BBC.

Хоуълс коментира, че японската фирма се подготвя за твърд Brexit, но все още не се обсъжда преместването на предприятието от английския град Суиндън. В него компанията произвежда популярния модел Civic  за глобалния пазар.

В интервю за BBC Radio 5 Хоуълс заяви, че ще има негативно въздействие върху мрежата за доставки на Honda, ако няма сделка по Brexit. “При такъв развой документацията за внос и износ ще се увеличи драстично. А ако Световната търговска организация въведе мита, разходите ни ще се увеличат с поне 10%“, казва той.

Според него разходите за компоненти, които се произвеждат в други страни, ще се увеличат значително.

По-рано през тази година автомобилните компании Nissan и Jaguar предупредиха, че лоша сделка по Brexit или липсата на такава ще има тежки последствия за автомобилната индустрия.

Средно на година потребителите в Европейския съюз купуват произведени във Великобритания коли на обща стойност 18 млрд. долара, което отговаря за 53% от британския износ на коли.

Въпреки че търговската сделка остава под въпрос, производители като Toyota, Nissan и BMW разширяват производството си във Великобритания.

Хоуълс отбелязва, че не обсъждат местенето на завода в Суиндън, тъй като предназначението му не е само за Европа, а за световния пазар. Критиците смятат, че след Brexit Великобритания ще сключва значително по-малко търговски сделки с други страни.