Тръмп наложи нови мита върху китайски внос за $200 млрд.

Новите налози ще влязат в сила на 24 септември 2018

15:54 | 18 септември 2018
Обновен: 16:02 | 18 септември 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът Тръмп увеличи натиска върху Китай, издавайки заповед за нови 10% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара и дори заплаши за още, ако Пекин отвърне, предаде Bloomberg.

Джо Собчук, Bloomberg, коментира темата. 

По думите му Тръмп се опитва да запази натиска върху Китай, макар новите мита за момента да остават на 10%. "Това има за цел да даде на американския бизнес време да се пренастрои веригите на доставки", посочи журналистът и допълни, че по график тези мита ще се увеличат до 25% догодина. Някои продукти, които ще бъдат изключени от обсега на митата са включват умни часовници, bluetooth устройства и детски седалки за кола.

Това има за цел да облекчи поне донякъде тежестта върху американския потребител.

Въпреки това влиянието ще бъде усетено в широки области на търговията в САЩ, като около половината от целия китайски внос ще попадне под тези мита, посочи Собчук. 

Китай обаче сигнализира, че ако влезе в сила нов кръг мита, страната ще отхвърли всякакъв вид обсъждания. Освен това обещаха да отвърнат реципрочно със свои мита върху американски вносни стоки, например втечнен природен газ и самолети, каза още той.

Според анализатори новите мита ще понижат в определена степен потребителските разходи и ще увеличат крайните цени за потребителя.

Целия коментар чуйте във видеото.