Тръмп заплаши Китай с нови мита

Става дума за стоки на стойност до 200 млрд. долара

07:33 | 19 юни 2018
Обновен: 07:33 | 19 юни 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В рамките на търговската война между САЩ и Китай сме заплашени от нова ескалация на напрежението. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че може да наложи нови мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, ако правителството в Пекин наложи мита върху американски стоки за 50 млрд. долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предава DPA.

„Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки", гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом. Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита. [Hidden Field]

„Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 милиарда долара", се казва в комюникето, цитирано от германската агенция.

Отговорът от Пекин не закъсня. Китай обвини Тръмп в „изнудване“. Американският подход на „изключителен натиск и изнудване“ зависил от консенсуса, който двете страни са постигнали в редицата кръгове на преговорите, става ясно от декларация в интернет страницата на китайското Министерство на търговията. Ако САЩ изпълнят плановете си, то на Китай не оставало нищо друго, освен да предприеме съответните контрамерки.

Първоначално САЩ наложиха защитни мита върху вноса на стомана и алуминий. След това Тръмп наложи мита от 25% върху повече от 800 китайски стоки - включително автомобили, промишлени и високотехнологични стоки. Стойността им възлиза на 50 млрд. долара. Според президентския офис мярката е насочена към стоки от стратегическата програма "Made in China 2025", с която Народната република иска да засили икономиката си, „но вреди на икономическия растеж на САЩ и много други страни".

Китай реагира, като обяви собствени мита от 25% върху 659 американски продукта, като месо, зеленчуци, соя, уиски, тютюн и автомобили. Стойността е също 50 млрд. долара.