Студзински: Рубио е "здравата опция" за републиканците

Събитията в Айова показа, че американците все още вярват в демократичния модел, каза старши управителния директор в Blackstone Джон Студзински

18:13 | 2 февруари 2016
Автор: Александра Попова
Джон Студзински Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джон Студзински Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Знам, че имаш и британско гражданство, Джон, но как виждаш този голям цирк, който обаче е супер интересен. Но като погледнеш американската политика най-много върху Марко Рубио ли се фокусираш?

Мисля, че Марко Рубио е добър ход, защото дава на Републиканската партия здравата опция, която търсеше. Както знаете има много хора в Републиканската партия, които се чувстват заплашени от избора на Тръмп, както и с този на Круз, докато Рубио заслужава доверие. Сега с това, което републиканците направиха в Айова надпреварата е за всички.

Точно и поради това не сме и видели много кандидати да се отказват от надпреварата към този момент. Какво означава това за Хилари Клинтън? Тя водеше в Айова, но с много, много малко. Гласоподавателите на Бърни Сандърс се появиха, което не сториха много от подкрепящите Доналд Тръмп. В момента той е много сериозен претендент за номинацията на демократите.

Добрата новина от това събитие в Айова е, че хората излязоха и гласуваха. Това показва, че американците все още вярват в демократичния модел. Показва, че има много америки. Тази дупка между богатите и бедните, разочарованите от президентството на Обама, от възстановяването или липсата на такова, хората които не се виждат как ще участват в американската мечта – това са хората, които Сандърс цени. Четох по-ранния доклад от New York Times и виждам отсега как Хилари Клинтън ще бъде много стресирана, тъй като това до голяма степен е дежавю, защото точно това се случи последния път с Барак Обама в Айова. Хората очакваха това да бъде по-скоро коронация, а потвърждение, че демократическият процес е все още жив даже и в Демократическата партия.

Говореше за допитванията, а през май миналата година когато бяха изборите за Конгрес се прогнозираше смазваща победа за републиканците на тези президентски избори. Трябва ли все още да им вярваме? Все пак зависи толкова много от съответния кандидат и може би когато хората отидат в кабинките съзнанието им ще им каже друго?

Мисля, че си права. Когато хората гласуват понякога мислят по-внимателно за решението. Изправени една срещшу друга са ролята на медиите – да бъдеш забавляван от тях и от кандидатите срещу това да погледнеш резюмето за позицията. Мисля, че причината Бърни Сандърс да продължава да се представя добре е, че харизматичен като говорещ и повдига много интересни теми. Той има топла, пленяваща страна, но също така и разбира много от проблемите.

Повече за американската политика ли се опасяваш или за дебата около Brexit? 50/50 е нали?

И двете са в крехък баланс. Мисля, че ако Америка имаше по-силно лидерство то щеше да бъде силна котва в Европа, но понеже липсва здрава външна политика виждаме тази увеличаваща се фрагментация в Европа. Госпожа Меркел в голяма степен е сама, загуби много позиции. И това повлия на ролята на Англия и Великобритания в Европа.