Гончаров: Хакерите атакуват все повече човешкия фактор

Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров с коментар за киберпрестъпността в предаването "В развитие", 27.01.2016

12:36 | 27 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Борис Гончаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Гончаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интернет, който познаваме е само малка част от това, което той представлява. Защитните технологии засягат и всяко оборудване, което е свързано с мрежата. Бъдещето поставя предизвикателство да се защити целия този свят на комуникиращи си устройства. Това се превръща в море от технологии, което трудно може да бъде контролирано. Това коментира "белият" хакер Борис Гончаров, експерт по информационна сигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на специалиста нова задълбочаваща се тенденция при киберпрестъпленията е, че "колкото повече защитни се поставят, толкова повече се атакува човешкият фактор".

"Човешкият елемент винаги е бил по-интересен за атака".

Компаниите за киберзащита изостават доста по отношение на превантивната защита, а броят на атаките и мащабите на реалните загуби от тях не се докладват. Причината е, че компаниите не искат да понасят имиджовите щети от разкриването на тази информация, каза експертът. Технологиите се развиват, но това развитие засяга както едната, така и другата страна - и атакуващи, и предпазващи се. Атакуващите, за жалост, изпреварват защитата и са по-иновативни. 

"Хората не са наясно какво се случва в интернет и игнорират реалността. Преструват се, че тези проблеми не съществуват. Заплахите са реални, както в големи, така и в малки държави. Вече не съществуват национални граници".

Гончаров коментира и действията на Ислямска държава в интернет, директивата на ЕС за насърчаване на докладването на инциденти, както и необходимостта държавите и институциите да се ангажират и да съдействат за защитата на хората, но без да се нарушава личното пространство.

Българските хакери са се специализирали в областта на кардирането – кражба и клониране на кредитни карти, каза още "белият" хакер. По думите му обаче повечето атаки в България не идват отвътре, а отвън. Той подчерта, че България тепърва ще се движи към разработване на стратегия за киберсигурност, което е стъпка в правилната посока. 

Що се отнася до облачните решения, Гончаров каза: 

"Нароиха се прекалено много облачни решения. Те се развиха експоненциално в последните години. Днес всичко е в облаците, но не всички компании могат да гарантират нужната защита на данни, независимо дали са гиганти или не".