Димитров: За битовите потребители ще е по-трудно да излязат на енергийната борса

Стартът на енергийната борса е важна стъпка по пътя на либерализация на енергийния пазар в България.

10:18 | 20 януари 2016
Автор: Investor.bg
Светослав Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реализираната цена от около 44 лв. в първия ден от търговията на енергийната борса не е крайната цена, която ще достигне до потребителите на енергия. Това е така, защото върху тази цена трябва да се натрупат таксите, които се плащат на борсата – такса за достъп, за пренос и всички останали мрежови такси и услуги, коментира Светослав Димитров, енергиен експерт и юрист в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Сравнимост и разлика между цената, която се търгува на енергийната борса и тази на регулиран пазар, може да има при увеличаване на търгуваните обеми. За да се отрази търговията на борсата върху цената в общия микс, би следвало търгуваните обеми да достигнат около 5% от потреблението, посочи още Димитров.

По думите на енергийния експерт по-голям интерес от други производители може да се очаква при задвижване работата на енергийната борса.  

Излизането на крайните потребители, обаче, ще е по-трудно, но би било възможно, ако участват в по-голяма балансираща група.

"Очаквам търговията на енергийната борса да заработи по схемата „заявка в същия ден“ или „заявка час напред“, за да могат да имат стимул ВЕИ производителите да се включат и участват активно на борсата." 

Вижте повече в следващото видео: