Хира: България има набрана скорост и добра инерция за развитие

Амбициозните планове за ръст на България изискват целенасочени усилия на цялото общество, коментира директорът на HP Bulgaria, 19.01.2016

10:13 | 19 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Ираван Хира и Георги Руйчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ираван Хира и Георги Руйчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръст от 3,5% до 4,5% за България е "доста амбициозен", но "има набрана скорост и добра инерция, която ако се използва по правилния начин,  такива показатели могат да се постигнат". Това, обаче, по думите му, ще бъде много трудно и налага цялото общество да работи в една посока. Това каза директорът на HP Bulgaria Ираван Хира в „Бизнес старт". Данъчната политика е добра, стига да се спазва от всички, както от бизнеса, така и от институциите, каза в разговора Георги Руйчев от Българския форум на бизнес лидерите. 

Бързопроменящата се ситуация в световната икономика и политика, включително отслабването на Китай, както и вътрешната за България среда и развитието на съдебната реформа, ще бъдат основните фактори, които ще влияят на бизнеса през 2016. 

"Бизнесът и капиталът изискват стабилност. Ако няма политически кризи и извънредни избори, извън рамките на стандарта, предполага една нестабилност и бизнесът и капитала стават чувствителни на тази тема", каза Руйчев.

Надявам се браншът, свързан с високите технологии не само да расте двуцифрено, но и да допринася към БВП, но ние правим дългосрочни планове за инвестиции и е много важно да е ясно, как ще се променят данъчните политики, за да се калкулират в плановете ни. Всяка държава има своите плюсове и минуси. За да работим в България, очевидно сме намерили баланса. По думите му това, което вреди на бизнеса са различните заглавия в медиите, които твърдят, че данъчните ставки се вдигат, след това - не, което "вкарва смут" в бизнессредата, каза Хира.

Според Георги Руйчев "данъчната политика е добра, стига да се спазва от всички, както от бизнеса, така и от институциите. Трябва да имаме етично поведение, и от институциите, и от бизнеса, и от обществото".

"Има промяна на мениджмънт поведението в България", каза още директорът на HP Bulgaria. "Ако преди 15 години структурата бе вертикална, сега се върви към матрична структура. Всеки член е ангажиран , за да допринесе за израстването на компанията".

Броят на компаниите, които развиват дейност, съгласно принципите на Корпоративната социална отговорност е нараснал с 300% за 15-те години, през които БФБЛ съществува, казаха гостите на предаването. 

Срокът за участие в предстоящите награди за КСО е удължен до 31 януари, казаха от БФБЛ и напомниха, че бизнесът може да участва със свои КСО проекти и онлайн.