Танева: Уволненията в горските стопанства са и за незаконна сеч

Десислава Танева, министър на земеделието и храните в предаването "Бизнес старт", 11.01.2016

09:06 | 11 януари 2016
Обновен: 09:12 | 11 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Десислава Танева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Танева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че над 20 ръководители на горски стопанства са освободени. Уволнения има и в Софийски регион и поводът е пропуски в охраняването на Природен парк "Витоша". Това каза министър Десислава Танева, министър на земеделието и храните в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. През 2015 наказаните в системата, включително и освободени, са 300. 

Причината, по думите на Танева, са, че взети политически решения не са изпълнени на по-долно ниво.

"Мога да кажа, принципно какви са нарушенията на един от директорите в софийски регион - пропуски в охраната на поверената му територия на управление. Има установени допуснати добиви и незаконни сечи".

Другият тип нарушения, заради които са предприети уволненията, са занижен финансов контрол и разпиляване на обществен ресурс, каза още Танева.

Министърът коментира и работата по усвояването на евросредства. 

„През миналата година МЗХ написа наново две програми – Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Първата вече стартира и за бизнеса. Тази година ще стартира и втората“, каза Танева. "Новата програма беше отворена с общо 4 мерки, три от които за бизнеса", обясни министърът. „Те бяха затворени при изключителен интерес за субсидии - между 2 и 4 пъти по-голям , отколкото бяха предвидените бюджети на съответните прозорци по мерките“.

„Геополитическите спорове и различни политически решения, се отразяват тежко на земеделския сектор“, каза още Танева. Тя каза, че ембаргото за Русия е повлияло на цените на земеделската продукция:

„Фактът, че основното европейско производство на някои земеделски стоки, бе насочено именно към този пазар, доведе до силен натиск върху цените на този тип продукти и намаление. Все още няма данни за обратен устойчив тренд при тези цени“.

Танева изказа подобни опасения и за търговските ограничения между Русия и Турция. „В никакъв случай парите, като абсолютна стойност, не са панацея“, каза още Танева по повод търсенето на решения за облекчаване на ефекта от геополитическите проблеми върху земеделските стопанства. 

Десислава Танева коментира и новия проект за сертифицираща агенция, която по думите й ще гарантира сигурност за изплащане на субсидиите на земеделските стопанства. Проектът е на етап изготвен проект и устройствен акт, който е обект на обществено обсъждане.

Повече за политическите решения на Министерството на земеделието и храните, които ще влязат в сила през 2016 година, както и за очакваните ефекти от новосъздадения от Китай на територията на България Регионален Агроцентър в Централна и Източна Европа, чуйте във видеото.