Хампарцумян: България няма да обеднее от влизането в еврозоната

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, каза финансистът

09:23 | 8 януари 2016
Автор: Александра Попова
Левон Хампарцумян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Левон Хампарцумян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100. Това каза в ефира на Бизнес стартпо Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Той говори за банковия сектор у нас, еврозоната и Европейския банков съюз. Това говори за ниско търсене на кредити, допълни той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

Експертът бе категоричен, че България трябва да влезе в еврозоната и банковия съюз, като допълни, че цените няма да се повишат като следствие от това.

„Поемаме жилото без да видим меда“, метафорично се изрази банкерът, визирайки липсата на независима парична политика на БНБ от една страна и ролята на ЕЦБ като заемател от последна инстанция за банките в еврозоната от друга.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Чуйте цялото интервю: