Акад. Русев: България се нуждае от реален пазар на изкуството

В България има изкуствено надуване на цените, каза акад. Светлин Русев в предаването "Бизнес старт", 5.01.2016

11:37 | 5 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Акад. Светлин Русев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Акад. Светлин Русев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

У нас реално няма пазар на изкуството. Това каза акад. Светлин Русев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Не че няма хора, които да се интересуват от изкуство и да го купуват, но няма пазар, който да формира художествени и финансови критерии".

Пазарът на изкуството не може да бъде регулиран, като финансовия, но все пак мога да бъдат избегнати някои аномалии, характерни за българския пазар, каза художникът. „Една работа може да се продава в ателието за 2 000, а в галерията – за 5 000 лева. Няма истински пазарни критерии, по които да се формира цената“.

Академик Русев подчерта, че има автори, за които се създава легенда и цената на творбите им се вдига много. По думите на художника, на други автори, чиито произведения не са по-малко стойностни, творбите могат да се купят за нелогично ниски суми. „В България има изкуствено надуване на цените. Можеш да купиш едно произведение на много висока цена, но не можеш да го продадеш на същата цена. Това е аномалия“.

За да се нормализира пазарът на изкуство в България е нужно у нас да заработи сериозен аукцион, а това не е работа на отделната галерия, а на институциите – на големите ни музеи, каза академикът. „Влизането в големите международни изложения трябва да бъде, не само по линия на типично съвременните изкуства, а и на класическите изкуства. Това може да стане и с частните галерии, но трябва да се знае, че за да получиш нещо, трябва и нещо да дадеш“.