Желязкова: Над 60% от спестяванията идват от домакинствата

Потреблението, и в България, и в Европа, е ниско, защото домакинствата и бизнеса не виждат макроикономическа стабилност. Това каза доц. Виржиния Желязкова в предаването „Бизнес старт“, 5.01.2016.

09:28 | 5 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Виржиния Желязкова. снимка: B
Виржиния Желязкова. снимка: B

Българските банки са готови за стрес-тестовете, които ще се проведат през тази година и дори ще докажат своята надеждност. Резултатът ще бъде повишено доверие към банковата система от страна на потребителите. Това каза доц. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор на ВУЗФ в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Готовността на банките за стрес-тестовете е видна от основните показатели на банките. Не само от различните приходи, печалба и адекватност по различните редове, а и от качеството на активите. Това се очаква да се потвърди и от стрес-тестовете през тази година. Миналогодишният стрес-тест показа именно такива резултати“.

Структурата на депозитите показва, че над 60% от спестяванията идват от домакинствата, което показва, че семействата не се стремят да харчат, каза Желязкова: „Това тежи на икономиката, защото става дума за милиони потребители. За да има развитие, трябва да има и потребление“.

Потребителите не проявяват активност, защото не виждат макроикономическа стабилност в средносрочен и дори в дългосрочен план. А за да има развитие на икономиката, трябва да има потребление. Това е проблем не само в България, но и в Европа.

Чуйте още: