Златев: Финансирани са 42 проекта по "Плана Юнкер"

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, "Бизнес старт", 18.12.2015

11:15 | 18 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Златев: Финансирани са 42 проекта по "Плана Юнкер"

По  "Плана Юнкер"  вече са финансирани 42 проекта, вкл. проекти, свързани с България, съобщи Огнян Златев пред Bloomberg TV Bulgaria. Това е отпуснатата кредитна линия от 100 млн. евро за над 1000 малки и средни предприятия през СИБанк.

Нямам спомен в една година да са се случили толкова много неща, заяви Златев, описвайки отминаващата година за ЕС. Да започнем с постигнатото преди 10 дни споразумение за намаляване на влиянието на климатичните промени, което е с епохално значение.

Специално за Европа това е първата цяла година от функционирането на комисията "Юнкер". До тази една година за разлика от предишни комисии много бързо нещата, поставени като цели, бяха постигнати.

"Знаете, че комисията излезе с 10 приоритета и спокойно можем да кажем, че започна да се върши работа, и то с доста бързи темпове за такава институция, известна със сложната си архитектура и вътрешни взаимоотношения. Стартира планът Юнкер, който е от огромно значение за връщането на икономиката на пътя на растежа. "

"Много се надявам българските предприемачи да излязат с добри идеи за финансиране по този план", заяви Златев. Финансирането става на база на значимостта на проекта по бизнес показатели, а не дали е подкрепен от някоя държавна агенция или не.

За първи в историята на ЕС бюджетът на Съюза за следващата година се прие в такъв кратък срок. Нямаше нито един глас против.

Средствата, заделени за подкрепа на инициативи, свързани с бежанската криза, са над 9 млрд. евро. За момента е разчетено, че тези пари ще бъдат достатъчни. Но в бюджета са заложени достатъчно буфери.

Той коментира и Трансатлантическото споразумение и митовете около него. По думите му  е голяма заблуда липсата на прозрачност в преговорите за ТТИП. Преговорните позиции на ЕС са публикувани, припомни Златев.

Когато приключат преговорите и се постигне споразумение през 2016, ще има три гласувания в Европейския парламент. След това то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти. Споразумението изобщо не третира ГМО продукти и пилета с хормони, но тези теми звучат много атрактивно за някои политически лидери с антиевропейска насоченост, бе категоричен Златев. 


По думите му целта на това споразумение е да направи живота на българските и американските граждани и на стопанските дейци много по-лесен.

България може да спечели по много начини от споразумението между ЕС и САЩ, каза той. Едни от секторите, които реализират ръст от 20% и повече, са ИТ индустрията или компоненти за автоиндустрията. Включването на български фирми в тези производствени вериги ще доведе до разкриване на нови работни места, смята той.

Миналия месец ЕК предложи в цялата еврозона да се въведе схема за гарантиране на банковите депозити. Златев обясни как ще бъде реализирана тя: "Има програма в три стъпки. Първата ще бъде създаване на фондове за презастраховане на гаранционните схеми във всяка от страните членки, следващата е програма за съзастраховане и идеята е към 2024 г. ще заработи целият механизъм за гарантиране на влоговете."

От 2011 г. комисията дава препоръки на страните за това как да подобрят икономиките си, припомни още той. За България това са реформите в образованието, здравеопазването, енергетиката.