Фтикас: Гръцката икономика достигна дъното

Адвокатът Йоргос Фтикас в "Клуб Инвестор"

12:43 | 21 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Йоргос Фтикас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йоргос Фтикас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гърция е изправена пред доста странна ситуация, коментира Йоргос Фтикас в съботното предаване на Bloomberg TV Bulgaria Клуб Инвестор. Правителството и управляващата партия окуражиха хората да стачкуват срещу мерките, които приеха.

Трудна ситуация

"Изправени сме пред противоречива ситуация, тъй като правителството много отчетливо заяви: За съжаление, трябва да подпишем това кредитно споразумение с институциите (както те  да наричат кредиторите), но не вярваме в този пакет. Това създава доста несигурност, не само пред кридиторите, но и вътрешно пред хората. Стачката е един от парадоксите, пред които е изправена гръцката икономика."

Адвокатът смята, че хората са по-успокоени, но са изправена пред трудна икономическа ситуация. "Първоначалната реакция е да бъдеш шокиран и да се опитваш да се съпротивляваш с това, да го избягваш. С минаването на времето започваш да свикваш с това. Мисля, че в момента гръцкото общество е изправено пред тази фаза, фазата на приемане, че няма друг начин да се върви напред."
Той допълни, че е очаквал по-голяма съпротива предвид строгите мерки, които правителство се опитва да приложи. "Може би просто приемат факта, че няма друг път напред за Гърция."

Министърът на финансите Евклид Цакалотос е заявил, че се надява, че ще имаме повече стабилност и може да се получи някакво възстановяване през второто тримесечие на 2016., припомни Фтикас.

По думите му януари ще бъде много критично важен за това правителство, тъй като трябва да приемат критични мерки за социалното осигуряване. Дискусията е дали още веднъж да се намалят пенсиите или да увеличат осигуровките.

Това е част от парадокса, който обсъждахме, тъй като те обещаха да не намаляват пенсиите, посочи Фтикас.

Не само Сириза, но и партньорът й в управлението - Независимите гърци, също заявиха, че не биха приели намаляване на пенсиите и на доходите на хората.
Ситуацията с опозицията е много сложна, тъй като "Нова демокрация", основната опозиционна партия, е изправена пред вътрешни избори за лидер. Преди няколко седмици изборите са се провалили поради технологични причини.

Гръцката икономика се сви значително след кризата (от 242 млрд. евро през 2008 г. до 178 млрд. евро през 2014 - б.р.). Но въпреки рецесията тя е около три пъти по-голяма от българската икономика.

Икономика и инвестиции

Гърция има много области, в които се генерират пари, обясни Фтикас.
Една от очевидните е туризмът. Тази година страната е посетена от 18-19 милиона посетители. Твърди се, че през 2016 г. ще има повече, тъй като много руснаци ще предпочетат Гърция пред Турция.

В момента поради капиталовия контрол виждаме, че предприемачите се колебаят доста, за да разширяват бизнеса си. Единственият начин е да правят бизнес помежду си в Гърция. Има липса на пари в брой.

Достигнахме дъното като икономика, с огромно свиване на БВП и на доходите на хората. Но изглежда, че в началото на 2016 ще се изправим пред стабилизирана икономика, ако няма външни шокове или политическа нестабилност.

Гръцкият бизнес в България

Активните гръцки компании в България са много по-малко от 10-те хиляди регистрирани фирми с гръцки капитали. Доста гърци са създали компании по различни причини. "Може би, за да си купят кола и да я използват в Гърция, тъй като колите в България са по-евтини", посочи Фтикас. Най-важното е, че годишният данък в Гърция все още е по-висок, разходите като застраховки - също. 

Според него не повече от 3-4 хиляди са истински компании, които допринасят за икономиката. 

Добро време ли е да се инвестира в Гърция?

Преди няколко дни гръцкото правителство подписа договора за приватизация (концесия - б.р.) на 14 регионални летища, даде пример Фтикас. "Това бе нещо, което в миналото правителството отказваше да направи. Дори министърът, който подписа тази приватизация , по време на пресконференцията каза, че не вярва в тази приватизация, което е притеснително."

Той смята, че информациите за покупка на гръцки острови от холидудски звезди са били твърде раздухани. 

Има няколко сектора, които могат да предложат възможности за инвестиции в Гърция, според адвоката. Той посочи области, които могат да привлекат туристи, като Халкидики.

"Някои стари хотели биха могли да се продадат за добра цена. Но всеки инвеститор се нуждае от две неща, за да обмисли инвестиция - политическа стабилност и сигурност за правилата на играта на данъчно, административно, търговско и т. н. ниво, посочи той."

Според Фтикас цените на недвижимите имоти в Гърция не са спаднали толкова сериозно колкото хората си мислят.
По думите му в момента в Солун може да се купи много добър апартамент в добър район между 1200 и 1300 евро на кв. м. За по-качествените имоти цената достига 2000 евро. Данъците обаче са истински кошмар и човек би трябвало да очаква около 1000 евро данък за добър апартамент от 150 кв.м в добър район, каза Фтикас.